Vyhrážky smrťou: Hrozby bombových útokov adresovali 1323 školám, zaoberá sa nimi NAKA

7.5.2024
0

Zdroj: FB Polícia SR - Bratislavský kraj

Páčil sa vám článok?

Polícia zatiaľ v utorok eviduje celkovo 1323 hrozieb bombových útokov na školy. Okrem toho zaznamenala aj 110 bombových hrozieb na budovy bánk a 40 hrozieb bombových útokov na predajne elektrotechniky. Informovala o tom na sociálnej sieti.

"Rozsah bombových hrozieb je extrémny. Polícia pracuje na plné obrátky, preveruje bezpečnosť na školách a pracuje na identifikácii páchateľa," skonštatovali policajti.

Priblížilo, že ide o 110 škôl v Bratislavskom kraji, 148 škôl v Trenčianskom kraji a 232 škôl v Nitrianskom kraji. V Trnavskom kraji eviduje hrozbu bobového útoku na 119 školách, v Prešovskom kraji na 176. V Košickom kraji to je 216 škôl, v Banskobystrickom 94 a 228 hrozieb je v Žilinskom kraji.

"Túto koordinovanú operáciu vyšetruje Národná kriminálne agentúra, ktorá začala trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin teroristického útoku, za ktorý páchateľovi hrozí trest odňatia slobody na dvadsať až dvadsaťpäť rokov alebo na doživotie," uviedla polícia.

Dodala, že na objasnení skutku a vypátraní pôvodcu e-mailov intenzívne pracuje. Spolupracuje aj s ďalšími bezpečnostnými službami a zahraničnými partnermi.

Polícia okamžite prijala potrebné opatrenia, aby zabránila možným následkom uvedeným v mailoch, ktoré boli školám doručené. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Podľa portálu tvnoviny.sk je výhražný mail napísaný je v slovenčine, je nábožensky motivovaný a obsahuje vyhrážky smrťou. Anonym spomína náboženstvo islam, ktoré vyzdvihuje nad všetkými ostatnými náboženstvami.

„Teraz sme po celej vašej krajine,“ vyhráža sa v správe.

"Prijímame všetky opatrenia, aby nedošlo k ohrozeniu na životoch a zdraví osôb. Takéto hrozby Policajný zbor neberie na ľahkú váhu, preto sme do opatrení zapojili okrem príslušníkov NAKA aj ďalšie zložky polície," priblížili policajti. Zapojení do toho boli pyrotechnici, psovodi so špeciálne cvičenými služobnými psami a jednotky poriadkovej polície jednotlivých policajných krajských riaditeľstiev.

Polícia je tiež podľa vlastných slov v kontakte s jednotlivými školami, ktoré jej poskytujú plnú súčinnosť. "Podobné maily boli poslané aj minulý týždeň viac ako 120 školám v Bratislavskom kraji," pripomenula.

Na základe zhromaždených dôkazov začal vyšetrovateľ NAKA v oboch prípadoch trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. Páchateľovi tak hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov alebo na doživotie. "Na objasnení skutku a vypátraní pôvodcu mailov intenzívne pracujeme, spolupracujeme aj s ďalšími bezpečnostnými službami a zahraničnými partnermi," deklarovali policajti.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka na sociálnej sieti reagoval, že opakované prípady nahlasovania bômb na školách sú prejavom bezcharakternosti, bezcitnosti a nezodpovednosti.

"Orgány ochrany práva budú na takéto protiprávne prejavy nekompromisne reagovať," skonštatoval.
Bomby v utorok ráno nahlásili na školách vo všetkých ôsmich krajoch.

(TASR)

Páčil sa vám článok?