Tragická smrť muža a ženy v Rovinke: Zistili sme, ako k veľkému nešťastiu zrejme došlo

22.1.2024
0

Zdroj: banoviny

Páčil sa vám článok?

Slovenskom dnes otriasla veľmi smutná správa. V jazere v obci Rovinka v okrese Senec našli bezvládne telo muža a ženy, ktorí sa sem zrejme vybrali korčuľovať. Ešte včera, v nedeľu, sa pritom na jazere korčuľovali desiatky ľudí a noc vôbec nebola teplá. Ako teda došlo k nešťastiu? Vysvetlenie nám ponúkli miestni obyvatelia.

"Na základe telefonického oznámenia boli policajti v ranných hodinách vyslaní k vozidlu zn. Volkswagen, ktoré bolo zaparkované v blízkosti jazera. Na zamrznutej vodnej ploche jazera sa nachádzali topánky a ľad na jazere bol popraskaný. Vo vodnej ploche jazera boli následne nájdené telá muža a ženy bez známok života," informoval nás dnes bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff. O tragédii sa nám podarilo zistiť viac. Je obrovským varovaním pre nás všetkých, aby sme nikdy nevkročili na ľadovú plochu, ak si nie sme absolútne istí bezpečnosťou. A určite sa nekorčuľujme  v tme či na miestach, ktoré dobre nepoznáme. 

Volkswagen, ktorým tragicky zosnulá dvojica prišla až k jazeru, na mieste stál i dnes popoludní, strážili ho policajti. Má evidenčné číslo Považskej Bystrice, takže je pravdepodobné, že mladá dvojica nepatrila medzi obyvateľov z okolia a jazero nepoznala. 

Zdroj: Banoviny

Auto tragicky zosnulej dvojice sme našli pri jazere i dnes popoludní. 

"Ešte včera popoludní tu boli desiatky ľudí. Všimnite si však jednu vec, jazero sa skladá z dvoch rozdielnych častí," upozornil nás človek znalý miestnych pomerov. Jednu časť jazera pokrýva pomerne pevný ľad, dosahuje hrúbku aj cez desať centimetrov. Práve tu sa korčuľovali včera celé rodiny. Voda je tu vraj navyše plytká, takže ani prípadné prelomenie ľadu by nemalo mať tragické následky. I keď po najnovších udalostiach treba byť maximálne opatrný naozaj všade. 

Zdroj: Banoviny

​V jazere v Rovinke vyhasli dva životy. 

"Druhá časť je iná, ako vidíte, vôbec nie je zamrznutá. Tu je to vybagrované do hĺbky deväť až trinásť metrov a zrejme je tu aj nejaký podzemný prameň alebo prúd, ktorý udržiava vodu v tekutom stave," dodáva. 

Zdroj: Banoviny

Časť jazera nezamrzla, čo zrejme dvojica netušila a potme nemohla vidieť. 

A čo sa teda zrejme stalo? S príchodom tmy sa jazero od korčuľujúcich ľudí vyprázdnilo. Večer, možno v noci prišli autom k jeho zamznutej časti muž a žena. V tme nemohli vidieť, že v inej časti jazera sa ľad vôbec nenachádza. Pri korčuľovaní zrejme prešli priamo na nezamrznutú plochu, ktorá sa im stála osudnou. Nebolo to pritom veľmi ďaleko od brehu, či však dostali šok, spanikárili, stratili orientáciu, prípadne nevedeli dobre plávať alebo bola voda príliš studená, zatiaľ nevedno. Ide však o obrovskú tragédiu a dva úplne zbytočne vyhasnuté životy. Preto buďme veľmi obozretní, i keď máme pocit, že ľad je bezpečne hrubý.

"V minulosti, pri oveľa väčšom mraze, ako máme v týchto dňoch, bolo veľa prípadov, keď sa ľad na jazere prelomil, korčuliar sa prepadol do vody a malo to fatálne následky,“ vyjadril sa pred pár dňami pre Bratislavské noviny skúsený záchranár, potápač Tomáš Rácz, ktorý je predsedom Spolku ochrancov vody Octopus. Upozornil na viaceré riziká, ktoré môžu korčuliarov zaskočiť. Viac v tomto článku:

(ms)

Páčil sa vám článok?