Vznikajú pravidlá pre sezónne sedenia

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Bratislava - Staré Mesto vypracovala zásady, podľa ktorých by mali byť umiestňované sezónne exteriérové sedenia reštauračných zariadení v historickom jadre mesta.

Podľa starostu Starého Mesta Petra Čiernika sa mestská časť snaží vytvoriť v tejto oblasti jasné pravidlá pre všetkých, ktorých sa otázka sezónnych sedení týka. Preto nechali vypracovať dva materiály, ktoré regulujú umiestňovanie sezónnych sedení. Prvý z nich reguluje územie pešej zóny a je aktuálny už pre túto letnú sezónu.

Druhý je konkrétnym projektom, ktorý odráža predstavy architektov, pričom vychádza z požiadaviek mestskej časti. Mestská časť predpokladá, že sa o ňom bude diskutovať a pripomienky sa mali zapracovať do všeobecne záväzného nariadenia, upravujúceho umiestňovanie sezónnych sedení v rokoch 2004 až 2006. Podľa P. Čiernika bude mestská časť v otázke využitia priestorov v pešej zóne spolupracovať aj s mestom.

„Chceme viesť dialóg s podnikateľmi prevádzkujúcimi reštauračné zariadenia v pešej zóne a prezentovať predstavy mestskej časti a mesta,“ uviedol P. Čiernik, podľa ktorého je potrebné zosúladiť potreby života v pešej zóne a predstavy pamiatkarov. Ako dodal, mestská časť očakáva, že podnikatelia sa k jej predstavám postavia ústretovo. Tento dialóg by mal pokračovať do jesene tohto roku, potom by malo byť prijaté už spomenuté všeobecne záväzné nariadenie.

V materiáli upravujúcom zásady umiestňovania sezónnych sedení, ktoré schválilo miestne zastupiteľstvo, sú celkom konkrétne údaje o tom, na ktorých uliciach a námestiach môžu byť tieto zariadenia a aký priestor môžu zabrať. Stanovuje napríklad aj to, aká môže byť minimálna vzdialenosť obrysu zabratej plochy od protiľahlej budovy, aké mobilné prvky môžu byť použité na ohraničenie zabratej plochy a čím môže byť prekrytá. Určuje tvar a maximálnu veľkosť slnečníkov a na vybraných objektoch, ktorých zoznam je súčasťou zásad, pripúšťa aj prekrytie sezónnych sedení markízami.

V zásadách sa tiež uvádza, že pre exteriérové posedenia je neprípustná akákoľvek produkcia reprodukovanej hudby. Materiál bude zverejnený aj na internetovej stránke mestskej časti www.staremesto.sk.

(lau)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie