V prípade DD Pažítková bolo dosiaľ vznesené obvinenie jednej osobe

15.8.2022

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

V prípade domova dôchodcov (DD) na Pažítkovej ulici v bratislavskom Ružinove, kde mali v minulosti zle zaobchádzať so seniormi, bolo v jednom z vedených trestných konaní vznesené doposiaľ obvinenie jednej osobe. Týka sa prečinu ublíženia na zdraví. Uviedol to bratislavský krajský policajný o hovorca Michal Szeiff.

Ide o trestné konanie vo veci týrania blízkej a zverenej osoby, trestné oznámenie podal vlani starosta Ružinova Martin Chren. "V tomto konaní stále prebieha znalecké skúmanie z odboru zdravotníctvo a k poskytovaniu zdravotnej starostlivosti, ktoré vykonáva znalecká organizácia," skonštatoval Szeiff. Vznesené bolo zatiaľ jedno obvinenie, vylúčené bolo na samostatné konanie.

Ešte v januári 2020 podal trestné oznámenie aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Týkalo sa prečinu ublíženia na zdraví neznámym páchateľom na chránených osobách. Úrad tak po dohľade vykonanom z vlastnej iniciatívy v Univerzitnej nemocnici Bratislava, ktorý sa týkal deviatich pacientov privezených z predmetného zariadenia pre seniorov.

V tomto prípade sa v súčasnosti čaká na doručenie príslušného znaleckého posudku. "Následne bude rozhodnuté o ďalšom postupe v zmysle ustanovení trestného poriadku," doplnil Szeiff.

V domove dôchodcov bolo v minulosti zadokumentovaných niekoľko prípadov možného týrania seniorov. Na prípady, ktoré vykazovali znaky týrania, upozornili intervenčné tímy ministerstva zdravotníctva a rezortu práce, ktoré boli povolané po tom, ako začali v zariadení začiatkom februára minulého roka pribúdať prípady nového koronavírusu. V zariadené bolo vykonaných viacero kontrol, zistené boli porušenia zákona.

(TASR

Páčil sa vám článok?