Prekliate miesto: Na vlakovej trati pri Ivanskej ceste došlo k ďalšej tragédii, o život prišla seniorka

10.8.2022
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Miestni nebezpečenstvo dôverne poznajú, železničné priecestie pri Ivanskej ceste v bratislavskom Ružinove, ale aj koľaje v jeho blízkosti, sú miestom častých tragédií. Bohužiaľ, k jednej došlo i dnes ráno, keď tu vyhasol život seniorky. Stalo sa tak pri zastávke MHD pár desiatok metrov od priecestia.

"Dnes krátko po 07:30 h sme prijali oznámenie o zrážke vlaku a chodkyne, ku ktorej podľa oznámenia malo dôjsť na železničnom priecestí na úrovni zastávky MHD pred Ivanskou cestou. Hodnovernosť tohto oznámenia policajti na mieste preverili a potvrdili. Podľa doterajších informácií rušňovodič prechádzajúceho vlaku spozoroval ženu stáť pri kraji trate, pričom tá pravdepodobne váhala, či prejsť cez koľaje alebo nie. Okamžite použil výstražné zvukové znamenie a brzdy, žena však vstúpila na koľajisko v krátkej vzdialenosti pred prichádzajúcim vlakom. Zabrániť zrážke s vlakom už nebolo možné, 84-ročná žena utrpela zranenia ,ktorým na mieste podľahla. Rušňovodič bol podrobený vykonaniu dychovej skúšky na zistenie prítomnosti alkoholu v dychu, skúška však prítomnosť alkoholu v dychu nepotvrdila," informoval nás bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff.

Polícia už začala v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia. 

V týchto miestach dochádza k tragédiám pomerne často. Jednak priamo na železničnom priecestí, na ktorom sa nachádzajú tri koľajiská. Je bežné, že chodci po prejdení vlaku vstúpia na priecestie skôr, ako prestane znieť signál "Stoj!" a ohrozí ich vlak na ďalšej koľaji. Rovnako sú však miestom nešťastí i koľaje mimo priecestia, kadiaľ chodci často prechádzajú. Tak tomu bolo i v tomto prípade.

Zdroj: ms

Miesto nešťastia. Seniorka prechádzala cez priecestie na úrovni zastávky MHD.

Pokiaľ ide o prechádzanie mimo priecestia, ide jednoznačne o chybu chodcov. Bohužiaľ, miesto tragédií je i samotné priecestie pár desiatok metrov .  "Žiaľ, podobná situácia sa opakuje pravidelne, raz je to chodec, raz vodič s autom, kamiónom či autobusom. Stav, v akom sa priecestie nachádza, je výsledkom nekonania niekoľkých vedení magistrátu. Toto poslanec nedokáže vyriešiť, toto je téma pre primátora, lebo to je projekt za viac ako milión eur. Pán primátor Matúš Vallo..., poďme priamo na mieste predstaviť konkrétne kroky, aby toto miesto bolo čo najskôr bezpečnejšie. Územné rozhodnutie na svetelnú križovatku a sprehľadnenie celého priecestia existuje od roku 2012. Aj na základe môjho tlaku bolo za primátora Nesrovnala vyčlenených v dvoch rozpočtoch po milión eur, aby sa s projektom začalo. Naposledy v roku 2019 som zorganizoval stretnutie za účasti námestníčky Kratochvilovej, starostov Ružinova a Vrakune, šéfky GIBu, poslancov za Ružinov v mestskom zastupiteľstve. Dohodli sme sa, že práce na priecestí sa urýchlia a dočasne sa priechod upraví dopravným značením a doplnením osvetlenia, aby bolo priecestie prehľadnejšie. Potom sa špekulovalo, že priecestie sa uzavrie a mesto sa pustí do výstavby nadjazdu nad Hradskou na mieste, kde je Mea Culpa. Tam sú zase náklady niekoľkokrát vyššie. Žiaľ, ubehli tri roky a nedeje sa nič … Aktuálne už asi tri mesiace komunikujem s novým riaditeľom mestského verejného osvetlenia, aby sme aspoň nové osvetlenie osadili," reagoval na sociálnej sieti mestský poslanec za Ružinov Ján Buocik.

Zdroj: ms

Miestom tragédií je aj toto precestie pár desiatok metrov od miesta dnešného nešťastia.

(ms)

Páčil sa vám článok?