Nebezpečné hoaxy o očkovaní: Pozor na status o lekárovi, ktorý mal po očkovaní skončiť na ARE

21.1.2021
Vakcína

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Dezinformačná scéna vo veľkom rozbehla kampaň proti očkovaniu.Na sociálnych sieťach sa objavil ďalší nebezpečný hoax o tom, že doktori z ružinovskej univerzitnej nemocnice sa majú po druhom podaní vakcíny veľmi zle.

Polícia informovala, že slovenským facebookom koluje "zaručená správa" o tom, že doktori z Univerzitnej nemocnice v Bratislave - Ružinove sa majú po druhom podaní vakcíny veľmi zle. Obaja sú v nemocnici jeden z nich je má byť dokonca na ARE. Okrem toho majú mať 4 zdravotné sestry vysoké horúčky. Polícia upozorňuje na svojom Facebooku, že táto informácia sa šírila na sociálnych sieťach rýchlosťou svetla a opäť bez relevantného zdroja.

Zdroj: Facebook Hoaxy a podvody -Polícia SR

Zdroj: Facebook Hoaxy a podvody -Polícia SR

Nebezpečný hoax o očkovaní

K prípadu sa vyjadrila aj Univerzitná nemocnica Bratislava:  "Univerzitná nemocnica Bratislava sa vyhradzuje voči tvrdeniam, ktoré sa objavili na sociálnej sieti o tom, že naši lekári, ktorí boli v tomto statuse menovaní skončili na ARE po druhom očkovaní. Je to klamstvo a lekári, ktorí boli v tomto hoaxe menovaní, zvažujú trestné oznámenie. Čo sa týka štyroch zdravotných sestier, ktoré údajne mali po druhom očkovaní vysoké horúčky, nevieme sa k tomuto vyjadriť, pretože autor tohto hoaxu nešpecifikuje o ktorú nemocnicu ide. Tu by sme ale chceli zdôrazniť, že horúčka je bežný vedľajší účinok očkovania v žiadnom prípade sa nejedná o nič neobvyklé z čoho by mali mať ľudia strach. Medzi našimi zdravotníkmi je o očkovanie proti ochoreniu COVID-19, skutočne vysoký záujem, pretože si uvedomujú, že očkovanie je v pandémii najúčinnejším opatrením."

Nemocnica potvrdila, že samotní lekári na sociálnych sieťach potvrdili, že informácie o tom, že mali mať závažné zdravotné ťažkosti po podaní vakcíny sú výmysly.

Všetky lieky vrátane vakcín môžu mať vedľajšie (nežiaduce) účinky, ktoré sa však neprejavia u všetkých. Bezpečnosť liekov a vakcín sa monitoruje po celý čas, kedy sú na trhu. Jedným z nástrojov monitorovania je hlásenie podozrení na vedľajšie účinky. "Je však dôležité uviesť, že schválené vakcíny prešli prísnou kontrolou Eúrópskej liekovej agentúry a sú bezpečné. Nahlasovať vedľajšie účinky vakcíny je možné na Štátny ústav pre kontro liečiv," dodala polícia.

(nc)

 

Páčil sa vám článok?