Kontroly počas lockdownu: Aké potvrdenie vám policajt uzná pri prekročení okresu?

13.1.2021
0

Zdroj: Facebook/Polícia SR

Páčil sa vám článok?

Potrebujete sa dostať von z Bratislavy z rodinných, nie pracovných dôvodov? Napríklad odniesť nákup rodičom, ktorí bývajú v inom okrese? Zisťovali sme, aký doklad vám polícia uzná a kedy hrozí pokuta až 1 659 eur.

Sprísnený zákaz vychádzania, ktorý platí od nového roka, začali policajti oveľa intenzívnejšie kontrolovať aj na hlavných cestných ťahoch a hraniciach okresov. Hoci sme sa sami presvedčili, že nie všade na policajnú hliadku natrafíte a bez zastavenia pokojne prejdete aj piatimi obcami, môžete mať smolu, že si niekde vyhliadnu práve vás.

V strese nemusia byť tí z nás, ktorí sa môžu preukázať čestným vyhlásením svojho zamestnávateľa, že pohyb mimo okresu Bratislavy súvisí s ich pracovnými povinnosťami. Zákaz vychádzania sa totiž nevzťahuje na cestu do zamestnania, ani na cestu v súvislosti s výkonom podnikateľskej či podobnej činnosti, ktorú nie je možné robiť formou home office.

Čo však v prípade, keď potrebujete skontrolovať starých rodičov, ktorí bývajú napríklad v Stupave, alebo sú umiestnení v seniorcentre mimo hlavného mesta a chýba im teplejšie oblečenie či hygienické potreby?

Podľa Prezídia Policajného zboru je veľmi dôležité komunikovať s policajtmi a vysvetliť dôvody opustenia svojho bydliska.  „Policajný zbor si uvedomuje, že určitý pohyb bude pretrvávať aj počas platnosti zákazu vychádzaniaPolicajti pri hodnovernom preukázaní účelu cesty budú k občanom postupovať ústretovo. Treba si uvedomiť, že obmedzenie má mať najväčší dopad na takých občanov, ktorí nerešpektujú akékoľvek opatrenie, ktorým nezáleží na tom, či vírusom nakazia svojich blízkych,“ uviedla pre banoviny.sk hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.

Zdroj: ac

Pri prekročení okresu je v prípade kontroly dôležité aj to, akým spôsobom komunikujete s policajtmi.

Aby sa policajná kontrola urýchlila a prišli ste do cieľa bez akýchkoľvek problémov, polícia odporúča hodnoverne preukázať účel presunu. Stačiť môže aj doklad o nákupe jedla pre starých rodičov. „Povinnosť to nie je, ale môžete mať pri sebe napríklad pracovnú zmluvu, potvrdenie od zamestnávateľa, súdne rozhodnutie o starostlivosti o dieťa, doklad z nákupu a podobne,“ potvrdila hovorkyňa.

V prípade, že mužov zákona o zmysle svojej cesty nepresvedčíte, hrozí mastná pokuta - na mieste v blokovom konaní do výšky 1 000 eur, v správnom konaní do 1 659 eur. Denisa Bárdyová však vzápätí ubezpečila: „Výber pokút skutočne nie je prioritou polície, podobne ako u iných priestupkov, skôr sa zameriavame na prevenciu a ide nám viac o dodržiavanie zákonov a nariadení, čo, samozrejme, neznamená, že pokuty neukladáme.“

Ako ďalej uviedla, každý prípad porušenia opatrení sa posúdi individuálne, pričom každý policajt vždy prihliadne na všetky okolnosti situácie i na samotnú osobu previnilca. „V zmysle zákona o priestupkoch pri určení druhu sankcie a jej výmery policajt prihliadne na závažnosť priestupku, najmä na spôsob jeho spáchania a následky, na okolnosti, za ktorých bol spáchaný, na mieru zavinenia, pohnútky a osobu páchateľa, ako aj na to, či a akým spôsobom bol za ten istý skutok postihnutý v kárnom alebo disciplinárnom konaní,“ uzavrela hovorkyňa Prezídia Policajného zboru.

(ac)

FOTO a VIDEO: Kontrolujú policajné hliadky autá smerujúce do okresov hraničiacich s Bratislavou?

V snahe znížiť mobilitu počas neutešenej pandemickej situácie na Slovensku začala polícia v uplynulých dňoch vykonávať náhodné kontroly vozidiel, ktoré smerujú z Bratislavy do susedných okresov, teda Pezinka, Senca, Malaciek či Dunajskej Stredy. Boli sme sa dnes pozrieť, ako tieto kontroly v praxi prebiehajú a zistiť, či sa dá dostať z mesta bez toho, že by vás policajti zastavili...

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie