Vyskúšali sme: Ako sa presuniete v čase lockdownu cez Slovensko vlakom ?

11.1.2021
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Slovensko sa aktuálne pre pandémiu ochorenia Covid-19 nachádza v lockdowne. Okrem iného je zakázaný aj presun medzi okresmi, ak teda nepatríte medzi schválené výnimky (cesta do práce a podobne). My sme otestovali, či a ako sa dá presunúť cez republiku vlakom.

Z Bratislavy sme sa vybrali pod Tatry. Kým počas prvej vlny pandémie určité obdobie taxíky vôbec nepremávali, dnes vás na Hlavnú stanicu odvezú. Síce sedíte len na zadnom sedadle, ale predelový igelit ako za prvej vlny sa už vo vozidlách nenachádza.

Ráno 11. januára, teda v prvý "poprázdninový" deň to však na Hlavnej stanici vyzerá, ako keby k žiadnemu veľkému lockdownu neprišlo. Panuje tu rušný život, na cestové lístky stoja rady a z ranných vlakov sa valí masa ľudí zrejme cestujúcich do práce. Je ich tu však očividne menej ako v minulosti. Po stanici sa pohybujú policajti a to na prízemí i na poschodí. Všetky  prevádzky sú otvorené, bez problémov si kúpite jedlo, pitie aj časopisy. Nekontroluje nás nikto.

Zdroj: ms

Na Hlavnej stanici rozhodne nebolo mŕtvo.

Vlaky však zďaleka plne obsadené nie sú, i keď sprievodkyňa, s ktorou hovoríme, prezradila, že v druhej triede bolo vo štvrtok minulý týždeň až do 500 ľudí, čo je na to, že sú zavreté okresy, naozaj dosť. "Vyťaženie súprav vlakov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) sa v období od 1. 1. 2021 pohybuje na úrovni od 10 percent do 60 percent ich celkovej kapacity. Po zavedení lockdownu od 1. januára sa v priemere medziročný pokles prepravených osôb približuje k hodnote -80 percent," potvrdil nám náš dojem o menšom počte ľudí aj hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Reštauračný vozeň by ste vo vlaku hľadali márne a nefunguje ani pojazdné občerstvenie. 

Oproti minulému týždňu však prišlo k zmene, ktorú si všimla jedna z cestujúcich. "Išla som vlakom aj minulý týždeň po Troch kráľoch a absolútne nikto ma nekontroloval. Dnes sa už uličkami vozňov prechádzajú policajti. Ale neskontrolovali ma, pravdepodobne si vyberajú, možno sa zameriavajú na skupinky.  Keď som ich zbadala, znervóznela som. Je to taká neistá cesta. Hneď mi v hlave bežalo, či mám pri sebe všetky potrebné doklady," priblížila nám svoje pocity. Na druhej strane je pravdou, že policajti sa niekedy cez vlaky prechádzali aj pred lockdownom. Dnes okolo nás iba prešli.

Zdroj: ms

Po vagónoch sa pohybujú policajti.

Až do cieľovej stanice sme dorazili úplne bez problémov, za celý čas sme okrem cestovného lístka nepotrebovali žiadne doklady ani dokumenty.

Zisťovali sme ešte, či pre koronakrízu neznížla ZSSK počet vypravovaných vlakov. "Vlakov
vo vnútroštátnej doprave vypravujeme v súčasnosti rovnako ako pred koronakrízou (s výnimkou vlakov kategórie InterCity), avšak od zajtra 12. 1. 2021 do 24. 1. 2021 sme kvôli pokračujúcemu lockdownu a zvýšenej chorobnosti a karantény vlakového personálu nútení obmedziť dopravu na linke Senec – Bratislava-Petržalka (ďalšie informácie prinesieme ešte dnes - pozn. red.).  Vzhľadom na aktuálnu pandémiu treba brať do úvahy neustály vývoj situácie a prijímané opatrenia. ZSSK v tejto súvislosti zatiaľ nemala nariadené kompetentnými orgánmi žiadne obmedzenia, preto aj počas lockdownu platí štandardný grafikon, ktorý vstúpil do platnosti 13. 12. 2020 (samozrejme, s výnimkou všetkých doteraz zavedených opatrení)," dodal Tomáš Kováč.

(ms)

Páčil sa vám článok?