Hyena v ľudskej koži: 29-ročný Skaličan takmer rok vydieral hendikepovanú ženu...

9.10.2020
Bezdomovcov učia na počítačoch - pocitac
Páčil sa vám článok?

Vyšetrovateľ PZ z tretieho bratislavského okresu vzniesol obvinenie voči 29-ročnému Zdenkovi R. zo Skalice pre zločin Vydierania. Tento muž mal trištvrte roka vydierať ťažko hendikepovanú poškodenú a donútil ju, aby mu postupne previedla na jeho účet vyše 2200 eur.

"Podľa doposiaľ zistených informácií mal obvinený s falošným užívateľským kontom na sociálnej sieti skontaktovať hendikepovanú ženu a žiadať od nej finančné prostriedky. Neskôr ju začal kontaktovať aj prostredníctvom textových správ SMS a telefonátov. V prípade nezaslania požadovanej sumy sa mal obvinený poškodenej vyhrážať fyzickým ublížením ako aj zverejnením jej fotografie s citlivým obsahom. A tak, hendikepovaná žena z obavy, že muž svoje vyhrážky naplní, mu zasielala na jeho bankový účet v období od 05. septembra 2019 do 14. mája 2020 finančné prostriedky v presne neustálených sumách. Celkovo na bankový účet ,,vydierača" prostredníctvom internetového bankovníctva poškodená previedla sumu 2 225,-eur," informuje Polícia z Bratislavského kraja na svojom oficiálnom Facebooku.

Obvinený je v súčasnosti stíhaný na slobode. V prípade preukázania viny mu hrozí za takéto konanie trest odňatia slobody na štyri až desať rokov. Polícia aj v tejto súvislosti odporúča, aby ľudia v žiadnom prípade peniaze neznámym osobám nezasielali, neplatili a bez váhania kontaktovali políciu na známom bezplatnom čísle 158. "Existuje veľa spôsobov, ako dnešná spoločnosť zneužíva ľudí s postihnutím. Vydieranie je jedným z nich! Manipulátor môže mať viacero podôb, môže pôsobiť ako dobrý altruista, tvrdý diktátor alebo obeť potrebujúca vašu pomoc. Často sa však spolieha na to, že váš strach z verejného poníženia vám zabráni ísť na políciu. Ak cítite, že ste pod tlakom vydierača, nečakajte!" upozorňujú bratislavskí policajti nielen v súvislosti s týmto prípadom.

(ars)

Páčil sa vám článok?