Samozvaní "pomocníci" chceli od 90-ročného starčeka peniaze za to, že mu urobili neporiadok na záhrade!

21.8.2020

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Na facebookovej stránke Polície z Bratislavského kraja sa dnes objavil príspevok, ktorý opisuje príbeh 90-ročného starčeka z Rače. Päť mužov ho chcelo prinútiť, aby im vybral pomerne vysokú sumu peňazí z bankomatu a zaplatil im za prácu, ktorú na jeho záhrade údajne vykonali. Pochopiteľne, že aj svoje služby mu títo samozvaní robotníci vnútili...

"Prostredníctvom volania na tiesňovú linku 158 bola tento týždeň policajná hliadka vyslaná do Mestskej časti Bratislava - Rača k prevereniu oznámenia, podľa ktorého mali neznáme osoby stáť so starším mužom pri bankomate. Občan, ktorý oznámenie nahlásil, mal podozrenie, že 5 neznámych osôb vyvíja nátlak na 90-ročného muža, aby im vybral a odovzdal peniaze. Na miesto sa ihneď dostavila hliadka Obvodného oddelenia P Bratislava Rača, ktorá udalosť preverila. Na základe zistených informácií na mieste nebolo zistené protiprávne konanie. Muža k výberu peňazí z bankomatu nikto nenútil, výber realizoval dobrovoľne," píše polícia na svojom Facebooku. 

Muž, ktorý na linku 158 telefonoval opísal celú situáciu nasledovne:

Zdroj: FB Polícia SR - Bratislavský kraj

"​Z dôvodu, aby nedošlo k prípadom, o ktorých sa v súčasnosti diskutuje na sociálnych sieťach, upozorňujeme občanov, aby boli obozretní. Predovšetkým upozorňujeme seniorov, aby ponuku stavebných prác, poprípade úpravu pozemkov prekonzultovali so svojimi blízkymi alebo známymi, prípadne zabezpečili ich prítomnosť pri samotnej dohode služby," píšu policajti na svojom FB.

Bratislavskí policajti zároveň informovali, že na útvaroch v pôsobnosti Krajského riaditeľstva PZ v súčasnosti neevidujú oznámenia o takýchto prípadoch. "V roku 2018 boli prípady s podobným modusom operandi zaznamenané v Pezinku a vo Vajnoroch. „Profesionálni“ pracovníci požadovali za vykonanie služby, v niektorých prípadoch len čiastočné, vyplatenie neúmerne vysokej odplaty. Sumu za realizáciu poskytnutých služieb mali umelo navyšovať a na obyvateľov pri platbe mali vyvíjať nátlak," uvádzajú.

"Zároveň vyzývame všetkých občanov, aby v prípade, ak sú svedkom uvedeného konania, alebo sú priamo oslovení neznámymi osobami s podozrivou ponukou na stavebné práce, aby bezodkladne kontaktovali políciu tak, ako to urobil pozorný občan, ktorý zároveň poďakoval hliadke Obvodného oddelenia PZ Bratislava Rača, za rýchlu reakciu a preverenie ním nahlásenej udalosti," dodali.

(ars)

Páčil sa vám článok?