VIDEO: V pondelok uplynie 25 rokov od vraždy Tutiho, jeho telo výbuch rozmetal po okolí

5.7.2020
0

Zdroj: Youtube: RTVS - seriál Mafiáni

Páčil sa vám článok?

Zakladateľ bratislavského výpalníctva Vladimír Daniš (na fotografii), prezývaný Tuti, od vraždy ktorého uplynie v pondelok (6. 7.) 25 rokov, bol postrachom diskoték, barov, zamestnancov nočných podnikov i taxikárov. Jeho metódy priblížil bezpečnostný analytik Milan Žitný.

"Začiatok 90. rokov priniesol na Slovensko spolu s čerstvým závanom slobody aj nevídanú explóziu organizovaného zločinu. Obrovské príležitosti rýchlych zárobkov, lákavého podnikania v úvodzovkách, výrazné oslabenie represívnych síl štátu, kedy sa príslušníci polície stali zo dňa na deň z vyvolených a nedotknuteľných obyčajnými, mizerne platenými úradníkmi, vytvorili priestor pre širokú škálu kriminality, aká dovtedy nemala obdobu," zdôraznil Žitný.

"Mnohí skúsení policajní operatívci, ktorí vykonávali svoje povolanie profesionálne bez ideologickej mantry, stáli zrazu pred fenoménom, ktorému nerozumeli a s ktorým si nevedeli dať rady. Neboli na nové druhy trestnej činnosti v masovom meradle nijako pripravení a vybavení, jednak materiálne a už vôbec nie legislatívne. Pojem sloboda dostal preto vtedy mnohé tváre. Jednou z nich bol aj  kriminálnik Vladimír Daniš, prezývaný Tuti, ktorý sa dostal z väzenia na slobodu začiatkom roka 1990 vďaka rozsiahlej amnestii prezidenta Václava Havla," upozornil Žitný. "Spolu s bratom Jozefom, alias Papasom sa stali postrachom diskoték, barov, zamestnancov nočných podnikov i taxikárov. Výtržnosti, bitky, napádanie dievčat, okrádanie pred očami všetkých naokolo, to bol ich povestný rukopis," dodal. Tuti jednoducho primitívne a bezdôvodne terorizoval všetkých naokolo, taxikárov, čašníkov a ďalších. Bral im peniaze, bil ich, nadával im. Za taxíky neplatil, naopak, pri vystupovaní ešte zobral taxikárom peniaze či poškodil im auto.

Epizóda zo seriálu RTVS Mafiáni Tuti a Papas Danišovci - pionieri organizovaného zločinu:

Daniša raz zbil istý mladík, ktorému na diskotéke obťažoval dievča. Z incidentu si nevzal ponaučenie, že každý má niekde svojho premožiteľa a terorizoval prostredie bratislavských zábavných podnikov ďalej. Až narazil druhý raz - na jar 1995, keď v reštaurácii Aušpic sa uskutočnila prvá veľká schôdzka hlavných postáv organizovaného zločinu z celého Slovenska. Tam sa pustil Daniš s bratom Mikuláša Černáka Vladimírom do populárnej disciplíny krčmových zápasov - pretláčania rukou. Tuti zápas vyhral a hneď dával svojím divokým, vulgárnym a ukričaným spôsobom najavo svoju prevahu nad "Banskobystričanmi". Tým si podľa analytika podpísal úmrtný list.

Rozčúlený Černák chcel Tutiho na mieste zastreliť, ale zabránili mu v tom viacerí prítomní. "Fyzická likvidácia sa tým odložila len na krátky čas. O čosi neskôr už podsvetie s uspokojením konštatovalo, že Tutiho hlava sa kotúľala ešte riadny kus od miesta explózie pekelného stroja, ktorý mu umiestnili v aute. Daniš nemal ani 40 rokov. Bratia zmizli zo scény, pretože ich okázalo agresívny štýl príliš priťahoval pozornosť verejnosti a organizovaný zločin si neželal, aby sa na jeho šéfov a ich 'biznis' zameral hľadáčik verejnej mienky. Napriek krátkemu 'účinkovaniu' sa Tuti stal svojím primitívnym správaním a lineárnou brutalitou desivo legendárnou postavou nočného života Bratislavy v postkomunistickej ére," uzavrel Žitný.

Zdroj: TASR - Prezídium Policajného zboru SR

​Citroën, v ktorom zahynuli bratia Danišovci po explózii.

Nástražný výbušný systém v aute značky Citroën explodoval pred ministerstvom financií na Štefanovičovej ulici pri električkovej zastávke 6. júla 1995 krátko pred poludním. Pri výbuchu zahynuli bratia Vladimír (alias Tuti) a Jozef (alias Papas) Danišovci.  Prví policajti, ktorí prišli na miesto výbuchu, boli bezradní. Niektorí si zakrývali oči pred kúskami tiel, ktoré boli rozmetané v okolí niekoľkých desiatok metrov. V blízkosti atentátu sa nachádzal známy bratislavský pub, kde mal Tuti byť a často sa tam zdržiaval.

Zdroj: RTVS - Mafiáni

​Zničený ​Citroën na Štefanovičovej.

O pokrokoch pri vyšetrovaní tejto vraždy informovala na sociálnej sieti polícia len 8. júna tohto roku. Stáť za ňou mali banskobystrický boss Mikuláš Černák, bratislavský šéf podsvetia Miroslav Sýkora plus Róbert Lališ (alias Kýbel, ktorý po zavraždení Miroslava Sýkoru v roku 1997 prevzal vedenie skupiny sýkorovcov), Ján Burger a Jozef Fojtík. 

"Vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry obvinil Mikuláša Č. z trestného činu všeobecného ohrozenia. Spolu s Miroslavom S. sa mal totiž dohodnúť na usmrtení Vladimíra Daniša, prezývaného Tuti. Ten pre pripomenutie zahynul pri výbuchu vozidla pred 25 rokmi. Obaja sa mali spolčiť s Róbertom L., Jánom B. a Jozefom F. a rozdeliť si naplánované úlohy. Prostredníctvom Mikuláša Č. mali zabezpečiť trhavinu priemyselného typu. Tú mal fyzicky obstarať Ján B. Z trhaviny mal s Jozefom F. za účasti ostatných zhotoviť nástražno-výbušný systém. Nástražno-výbušný systém mal Jozefom F. nainštalovať pod sedadlo vodiča vozidla, ktoré používal Vladimíra Daniš. Po jeho nainštalovaní ho mali Róbert L., Jozef F. a Ján B. ešte istý čas, až do osudného dňa, sledovať. Ten deň bol 06. júl 1995, kedy do auta nasadol Tuti aj so svojim bratom Jozefom Danišom, prezývaným Papas. Popoludňajšia jazda po Štefanovičovej ulici v Bratislave bola ich posledná. Približne o 13.38 hod. mal Róbert L. odpáliť nálož a centrom Bratislavy sa ozval masívny výbuch. Jeho vysoký expanzný účinok mal za následok rozsiahlu devastáciu tiel oboch bratov, ktoré nemali šancu prežiť," uviedli na sociálnej sieti policajti..

Zdroj: Google Maps

​Miesto výbuchu v súčasnosti.

(tasr, ms)

Páčil sa vám článok?