VIDEO Rušno na hraniciach s Rakúskom: Nespokojní ľudia zablokovali diaľnicu, na situáciu reaguje aj Matovič

22.5.2020
0

Zdroj: FB Polícia SR - Bratislavský kraj

Páčil sa vám článok?

AKTUALIZOVANÉ Na slovensko - rakúskych hraniciach je rušno. Nespokojní repatrianti zablokovali diaľnicu D4 na priechode Jarovce - Kittsee. K situácii sa neskôr vyjadril aj premiér Igor Matovič.

"Blokovaná diaľnica D4. Približne 100 m pred kontrolným stanovišťom polície. Žiadame občanov, ktorí sa vracajú na územie SR, aby použili hraničný priechod Petržalka - Berg  alebo malý hraničný priechod Jarovce - Kittsee," informovali policajti na sociálnej sieti.

Ide o repatriantov, ktorí čakali na avizované spustenie aplikácie umožňujúcej stráviť karanténu v domácej izolácii. To sa však doteraz nestalo.

Zdroj: FB Polícia SR - Bratislavský kraj

Na situáciu na sociálnej sieti zareagoval aj premiér Igor Matovič. Ten ľuďom, ktorí hranice blokujú navrhol, aby išli do štátnej karantény.

"Polícia ich, samozrejme, na Slovensko nevpustila, keďže aplikácia ešte nie je spustená ... a tak pár áut zablokovalo celý hraničný prechod a bránia iným ľuďom, ktorí majú vstup na Slovensko dovolený, aby sa na Slovensko dostali, " informuje na sociálnej sieti k vzniknutej situácii Matovič.  Dodal, že najhoršie je to, že blokujú aj tých ľudí, ktorým plynie 24 hodín.

​Informoval, že na utorkovom brífingu, kedy o domácej karanténe informovali verejnosť a médiá, povedal, že ak všetko dobre dopadne, aplikácia sa spustí od piatka. V iných následných vystúpeniach zároveň operatívne dodal, že aplikácia bude prístupná najskôr v piatok o 15-tej hodine a že to záleží už len na tom, kedy Apple a Google aplikáciu schvália, aby si ju ľudia mohli stiahnuť.

"Doteraz Apple a Google aplikáciu, bohužiaľ, neschválili. Rovnako platí, že na stránke https://korona.gov.sk, ktorú boli inštruovaní cestovatelia sledovať, zatiaľ stále svieti informácia, že aplikácia ešte nie je spustená," podotkol premiér.

Zdroj: FB Polícia SR - Bratislavský kraj

​Napriek tomu podľa jeho slov ľudia na hranice prišli, hoci ani jeden z prvých troch potrebných krokov z vizualizácie neurobili. "Inak povedané - odignorovali prvé tri kroky, prišli na hranice a myslia si, že nátlakom dosiahnu, že ich polícia pustí na Slovensko bez akejkoľvek karantény, "dodal Matovič.

Postup podľa neho bude takýto:

Premiér oslovil Úrad verejného zdravotníctva s prosbou, aby umožnili prechod do domácej karantény nielen tým ľuďom, ktorí prídu na hranice - ale aj tým ľuďom, ktorí už v štátnej karanténe sú. Ako ďalej informoval, tí súhlasili a v tomto duchu nachystajú opatrenie ÚVZ, ktoré bude zverejnené momentom, ako sa spustí alikácia eKaranténa.

"To znamená, že ak cestovatelia na hranici chcú - nech sa páči, môžu ísť do štátnej karantény a následne, keď bude aplikácia schválená od Apple a Google, môžu prejsť do karantény domácej. To bude rovnako umožnené všetkým ľuďom zo štátnej karantény," informuje na záver Matovič.

Upozorňuje však, že v prípade, ak aplikáciu z nejakého dôvodu Apple a Google neschvália, čo, nepredpokladá, cestovatelia zostanú len v štátnej karanténe. Preto odporúča zvážiť toto riziko.

Situácia bola nezmenená ešte aj pár minút pred polnocou. Tu sú ďalšie zábery.

Zdroj: FB Polícia SR - Bratislavský kraj

Zdroj: FB Polícia SR - Bratislavský kraj

(ms,nc)

Páčil sa vám článok?