Od pondelka platia na hraniciach nové pravidlá, pendleri musia mať od mája test na COVID-19

18.4.2020

Zdroj: Polícia SR

Páčil sa vám článok?

Od pondelkového rána sa zavádza na slovenských hraniciach nový režim. Ide o nové opatrenia Úradu verejného zdravotníctva, ktoré sú výsledkom rokovania ústredného krízového štábu.

Ako informuje polícia na sociálnej sieti, opatrenia platia od siedmej hodiny ráno. Každá osoba s trvalým alebo prechodným pobytom na území Slovenska, ktorá vstúpi na naše územie, bude automaticky premiestnená do štátneho zariadenia, kde bude čakať niekoľko dní na výsledok testu. V prípade, ak bude negatívny, môže sa premiestniť do domácej karantény, do ktorej sa automaticky dostanú osoby žijúcej s ňou v spoločnej domácnosti. Celková dĺžka domácej karantény bude 14 dní mínus počet dní strávených v štátnej karanténe".

Nariadenie sa netýka osôb s obmedzenou schopnosťou orientácie a pohybu; tehotných žien; osôb s onkologickým ochorením, psychiatrickým ochorením, ťažkou poruchou imunity; osôb s osobitnými výživovými potrebami; osôb s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdca a ciev; osôb s metabolickými poruchami; osôb s epilepsiou; osôb s mentálnou poruchou; osôb so závažnými ochoreniami vyžadujúcimi pokračujúcu injekčnú liečbu v pravidelných intervaloch; zdravotne ťažko postihnutých osôb a osôb nad 75 rokov.

Spomínaní ľudia s výnimkami sa okrem osôb nad 75 rokov musia preukázať originál a kópiu dokumentu od lekára s jeho podpisom a pečiatkou, ktorý bude dokazovať ich zdravotný stav spadajúci pod uvedené výnimky. Výnimka sa zároveň vzťahuje na blízke a sprevádzajúce osoby, ktoré budú sprevádzať uvedené osoby vyššie.

Ľudia s výnimkou a ich sprievod sa musia na hraničnom priechode preukázať originálom a kópiou s negatívným výsledkom testu  na ochorenie COVID-19 nie staršieho ako 48 hodín. Následne sa im nariadi domáca 14-dňová karanténa, ktorá sa bude vzťahovať na všetkých členov spoločnej domácnosti. Doma sa musia nahlásiť na miestne príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva.

Každý, kto vstúpi od pondelka na územie SR, je povinný svoj návrat nahlásiť telefonicky alebo elektronicky svojmu lekárovi/pediatrovi. Ak osoba nemá poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, oznámi to miestne príslušnému lekárovi samosprávneho kraja. Lekári následne týmto osobám a osobám zo spoločnej domácnosti povinne vystavia PN z dôvodu karantény.

Spomínané opatrenia sa nevzťahujú na vodičov nákladnej dopravy, posádky lodí a lietadiel, vodičov a posádku autobusov s repatriantmi, určených zamestnancov železníc, zamestnancov pohrebných služieb apod.

Uvedené opatrenia sa nevzťahujú ani na ľudí, ktorí majú trvalý pobyt alebo prechodný pobyt v Slovenskej republike a majú uzatvorený pracovnoprávny vzťah alebo obdobný pracovný vzťah ako zdravotnícky pracovník v Juhomoravskom, Zlínskom, Moravsko-sliezskom alebo Olomouckom kraji Českej republiky a sú držiteľmi potvrdenia od zamestnávateľa o takomto výkone práce. No  pri každom vstupe na územie Slovenskej republiky sa musia preukázať negatívnym testom na ochorenie COVID-19 nie starším ako 48 hodín.

Nové pravidlá pre pendlerov

Pendleri sa pri každom vstupe na územie Slovenskej republiky musia preukázať negatívnym testom na COVID-19 nie starším ako 30 dní (účinné od 1.5.) a pri vstupe na územie SR musia mať potvrdenie od zamestnávateľa.

Za pendlera sa považuje jednak osoba s trvalým alebo prechodným pobytom na území SR, ktorá cestuje do zahraničia za prácou, najviac 30 km po ceste od otvoreného hraničného priechodu a taktiež osoba s trvalým alebo prechodným pobytom v oblasti 30 km po ceste od otvoreného hraničného priechodu, ktorá dochádza za prácou na územie SR.

(ms)

Páčil sa vám článok?