ROZHOVOR Biochemik Čekan: Mesačne vieme vyrobiť komponenty pre pol milióna testov na COVID-19

15.4.2020
0
Pavol Čekan biochemik

Zdroj: archív P.Č.

Páčil sa vám článok?

Biochemik Pavol Čekan je jednou z kľúčových postáv medzinárodnej skupiny vedcov, ktorá sa pustila do boja s koronavírusom. Jeho firma takmer okamžite presedlala na výrobu testov na koronavírus.

Poďme teda od začiatku, ako sa prišlo na nápad vás vedcov pomôcť Slovensku s vývojom testov na Covid-19?

Hlavnou motiváciou bolo priniesť Slovensku RT-PCR testy, ktorých bolo určitý čas nedostatok. A nie len vyvinúť testy, ale aj ich vyrobiť doma na Slovensku, aby naša krajina získala v RT-PCR testovaní sebestačnosť.

Čo je to presne ten PCR test, ktorý vyvíjate vy, popíšte ho bližšie.

Pri real-time RT-PCR teste ide o to, aby sa detekovala virálna RNA, špecifická pre SARS-CoV-2. V tejto PCR metóde sú kľúčové komponenty primery a proby, ktoré sú nadizajnované tak, aby sa špecificky viazali iba na túto virálnu RNA. Aj keď je takto virálna RNA v mixe s inými RNA molekulami napr. Z ľudských buniek, stále bude táto PCR metóda detekovať pre RNA špecifickú pre SARS-CoV-2. A preto je tento test tak spoľahlivý.

Ako dlho to trvalo, kým sa vám ho podarilo vyrobiť?

Samotná výroba hlavných komponentov na validáciu trvala niekoľko dni. Oveľa dlhšie už trvala validácia, skúšanie iných komponentov, taký ten „fine-tuning“ celej metódy a protokolu.

Samotný proces testovania sa skladá z 3 častí, je to set na odoberanie vzoriek – výterov, druhá časť je tá, ktorá umožňuje izolovať RNA a tretia časť samotný test. Ten posledný krok vyvíjate vy. Budeme mať dostatok toho ostatného?

Verím, že áno. Keďže ten 3. krok testovania sme priniesli, tí kompetentní sa už môžu sústrediť na výtery a izoláciu RNA.

Keď sa vyrobí tých 100-tisíc testov, koľko ešte ďalej ich plánujete alebo dokážete vyrobiť? Od čoho to závisí?

Závisí to hlavne od dopytu. My v plnej prevádzke vieme vyrobiť dostatok komponentov pre pol milióna testov za jeden mesiac. Ak bude Slovensko potrebovať viac, radi vyrobíme. Ak ich bude potrebovať zahraničie, tiež sa vieme tomu dopytu prispôsobiť, ale Slovensko má u nás prioritu.

Koľko ľudí je v tíme, ktorý vyvíja testy na koronavírus?

Na vývoji, výrobe, validácii a certifikácii pracuje naša Firma MultiplexDX, spoločne s virológmi z BMC SAV, vedcami z vedeckého parku UK a firmami Lamda Life a Proscience Tech. Suma sumárum okolo 15 ľudí sa na tomto všetkom podiela.

Ešte vás nikto neoslovil zo zahraničia,  či by ste mu testy nepredali? Nedostali ste nejakú ponuku?

Áno, dostali sme nejaké ponuky aj zo zahraničia, ale zatiaľ ešte nereagujeme, pretože sme v certifikacnej fáze a stále čakáme na štátne a aj súkromné laboratória na Slovensku, aby sme zabezpečili hlavne dodávky na Slovensku, aby sme ďalej mohli masívne testovať.

Zdroj: archív P.Č.

vedec Pavol Čekan

Aký je rozdiel medzi testami, ktoré vyvíjate vy a medzi tými, ktorými aktuálne testujú naše laboratóriá? Je tam rovnaká spoľahlivosť?

Spoľahlivosť je rovnaká. Validačný proces dokazuje, že v našom prípade ide o spoľahlivý real-time RT-PCR test pre COVID-19.

Čo zahŕňa a obnáša ten validačný a registračný proces? Ako dlho to trvá?

V rámci validačného procesu sa zisťuje citlivosť, špecifickosť a spoľahlivosť testu. Musia sa navrhnúť presné experimenty a všetko dôkladne otestovať. To môže trvať okolo dvoch týždňov, aby sa pripravili všetky výsledky a dokumenty pre certifikačný proces. Ten može trvať rôzne od jedného týždňa a viac. Nie je to až tak časovo náročné, ak to porovnáme s liekmi.

Hovorí sa o tom, že problematický je ten odber a logistika vzoriek. Čo si o tom myslíte?

Áno, ak chceme na Slovensku testovať napríklad 3000 alebo 5000 vzoriek denne, tak logistika je asi najťažšia vec. Je to veľmi zložitý proces, kde sa nesmie urobiť žiadna chyba pri odbere vzorky, pri jej logistike, pri testovaní vzorky, či pri analýze výsledku. A do úvahy musíte brať dostupné kapacity, počasie, pracovný personál, dodávky reagencii, atď. Je to fakt náročné.

Aj keď už máme viac testovaní, aktuálne sme sa dostali na číslo 2 tisícky denne, avšak toto číslo stále kolíše. Je to podľa vás dosť vzoriek denne?

Je to toľko, koľko Slovensko dnes dokáže. Ale máme na viac. A uvidíte, že sa čoskoro dostaneme na vyššie čísla.

Za včera bolo tých testov okolo 1 300, menšiu časť urobili súkromné laboratóriá. Tam sa testujú väčšinou „bezpríznakoví“ a zatiaľ štatisticky zachytia tých pozitívnych prípadov minimum. Nemyslíte si, že nevieme zachytiť tých ozajstných šíriteľov vírusu?

Pred pár dňami náhodne otestovali 1 700 ľudí v Rakúsku a iba traja boli pozitívni bez symptómov. Ukazuje sa, že to nie je až tak veľa, ako sa predpovedalo. Myslím si, že na Slovensku na tom nie sme až tak zle. A keď postupne ešte zvýšime počet testovaných, tak budeme patriť medzi najlepšie krajiny v testovaní.

Myslíte si, že je dostatočné, čo robí štát pre vedcov? Aké podmienky by podľa vás mal štát pripraviť pre ich prácu?

My sme teraz tak zaneprázdnení naším testom na COVID-19, že nejako nevnímam, či štát robí dostatok pre vedcov alebo nie. Pochádzam z komerčnej sféry a v podstate mám všetko vo vlastných rukách. Nám sa darí. Máme európske aj slovenské granty, máme investície a vidíte, máme aj podporu Nadácie Eset. Ak sa takto bude štát starať o vedecké inštitúcie, ako sa to nám darí pri našom startupe, tak verím, že sa vedci budú mať veľmi dobre.

Ako dlho podľa vášho názoru ešte potrvá táto pandémia na Slovensku a v iných krajinách? Čo si myslíte, kedy sa bude dať napríklad vycestovať?

Nie som si istý, ale môj neodborný pohľad je, že v lete sa to trošku utíši, ale aj tak nebudeme môcť cestovať. Potom v jeseni a zime sa pandémia vráti, ale už nie v takých číslach, ako to bolo napr. v Taliansku alebo teraz v USA. Po prvé preto, lebo budeme mať prístup k liekom na COVID-19, po druhé, lebo už budeme oveľa viac pripravení a po tretie, lebo sa bude postupne spúšťať očkovanie. Podľa mňa o 12 mesiacov po SARS-CoV-2 nebude ani stopy.

​(nc)

Páčil sa vám článok?