Papuče už dávajú aj autám pri obrátenej pyramíde, kde doteraz bežne parkovali. Aký je dôvod?

26.2.2020
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Viacerých Bratislavčanov zarazilo, že najnovšie sa "papuče" mestskej polície objavili aj na autách zaparkovaných pri novej budove Slovenského rozhlasu, teda obrátenej pyramíde na Mýtnej. Ide o pomerne veľký priestor, kde zvyklo parkovať dosť vodičov. Zisťovali sme dôvod.

"Bežne som tu parkoval rovnako ako mnoho iných vodičov, no všimol som si, že po novom tu majú autá papuče. Pritom tu nevidím žiadnu tabuľu, nič. Neviete, aký je dôvod?" obrátil sa na nás pán Martin. Autá s papučou sme na tomto mieste nafotili aj včera ráno.

Oslovili sme aj mestskú políciu a požiadali ju o vyjadrenie. "Od začiatku decembra minulého roka začala platiť novela Zákona o cestnej premávke, ktorá zásadne mení zvyklosti mnohých vodičov, napríklad aj pri zaparkovaní motorových vozidiel na chodníkoch. Napriek novele zákona možnosť parkovania na chodníku pri ponechaní jeho voľnej šírky 1,5 m sa zo strany niektorých motoristov aj v súčasnosti nesprávne a nelogicky vykladá ako možnosť jazdiť kdekoľvek po chodníku za účelom zaparkovania vozidla tam, kde zostane predpísaná jeho voľná šírka. Podľa § 52 ods. 2 zákona o cestnej premávke pri zastavení alebo státí možno vchádzať na chodník a vychádzať z neho len v mieste zastavenia alebo státia vozidla a nemožno pritom prekonávať zábrany chrániace chodník pred zastavením alebo státím vozidiel," povedal nám jej hovorca Peter Pleva.

Plocha je veľká, nemala doteraz iné využitie ako parkovanie, no podľa novely zákona tu vodiči dostávajú papuče:

Zdroj: ms

​V praxi to teda znamená, že nie je jedno, na ktorej strane chodníka stojíte, i keď necháte 1,50 metra voľného priestoru (táto podmienka sa nemení). Môžete stáť iba na strane pri vozovke. A teraz to podstatné, čo sa týka parkovania pri rozhlase: Autá nemôžu stáť ani na rozšírených chodníkoch (plochách), ktoré sú priľahlé k bytovým domov či iným objektom, ktoré sú vzdialené od vozovky priľahlej komunikácie, alebo nie sú označené ako parkovisko. Jednoducho, ak sa na miesto, kde chcete zaparkovať, dá dostať iba cez chodník, už tak urobiť nemôžete. 

Takto to na mieste vyzeralo predtým, vstup na plochu je iba cez chodník:

Zdroj: Google Maps

(ms)

Páčil sa vám článok?