Policajti počas víkendu prichytili až šiestich vodičov pod vplyvom alkoholu

17.2.2020
Napriek zákazu šoférovať si 51-ročný tibor š. sadol si za volant a navyše bol opitý - Policia-dreger
Páčil sa vám článok?

Policajti v Bratislavskom kraji zaznamenali počas víkendu šiestich vodičov pod vplyvom alkoholu. Medzi nimi boli aj takí, ktorí sa počas jazdy dokonca venovali mobilu či prekročili najvyššiu dovolenú rýchlosť.

"V sobotu predpoludním hliadka dopravnej polície kontrolovala vodiča Peugeot Partner na Slovnaftskej ulici. Vodič bol podrobený dychovej skúške,  ktorou mu bola nameraná hodnota 0,59 mg/l alkoholu v dychu. Aj výsledok opakovanej dychovej skúšky bol pozitívny. V tom istom čase si hliadka PMJ na Námestí SNP všimla vodiča, ktorý sa počas jazdy venuje mobilu. Pre podozrenie z priestupku sa rozhodli vodiča zastaviť. V rámci kontroly 31-ročného rakúskeho vodiča podrobili aj dychovej skúške, pri ktorej mu namerali 0,48  mg/l alkoholu v dychu. Výsledok opakovanej skúšky bol 0,50 mg/l alkoholu v dychu. V sobotu zaznamenali vodičov pod vplyvom alkoholu aj pezinskí policajti. Na Drevárskej ulici v Pezinku kontrolovali 68-ročného Švajčiara, ktorého výsledok prvej aj opakovanej skúšky bol 1,5 promile. Aj odmietnutie vykonania dychovej skúšky alebo odmietnutie podrobiť sa lekárskemu vyšetreniu odberom a vyšetrením krvi na zistenie prítomnosti návykovej látky v tele vodiča je trestné. Presvedčil sa o tom 33-ročný vodič z Bratislavy, ktorý v sobotu na ulici Pri trati odmietol výzvu policajnej hliadky na lekárske vyšetrenie na zistenie prítomnosti omamných látok v tele. Podľa Trestného zákona mu za to hrozí rovnaký trest, ako samotná jazda pod vplyvom alkoholu.  Posledným sobotným nezodpovedným vodičom bol 35-ročný Bratislavčan. Toho policajná hliadka zastavila na Galvániho ulici. Alkotesterom mu policajti namerali viac ako 2,5 promile. V nedeľu v skorých ranných hodinách na Slovnaftskej ceste policajti kontrolovali vodiča na vozidle Škoda Fabia. Ten na seba upozornil nekoordinovanou jazdou. Podozrenie policajtov sa potvrdilo. Obe dychové skúšky u vodiča boli s pozitívnym výsledkom," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ SR v Bratislave Lucia Mihalíková.

"Vodiči pamätajte, že alkohol znižuje schopnosť sústrediť sa a správne a v čas reagovať na situáciu v cestnej premávke. Vozidlo sa tak stáva v rukách vodiča pod vplyvom alkoholu zbraňou! Preto sa jazde pod vplyvom alkoholu vždy vyhnite, lebo jedno nezodpovedné rozhodnutie vodiča sadnúť si za volant pod vplyvom alkoholu môže ovplyvniť nielen jeho život a zdravie, ale aj život a zdravie posádky vozidla, ostatných účastníkov cestnej premávky a ich majetok," zdôraznila policajná hovorkyňa. "Vodičom, ktorí  v stave vylučujúcom spôsobilosť, ktorú si privodili vplyvom návykovej látky a vykonávali činnosť, pri ktorej mohli ohroziť život alebo zdravie ľudí alebo spôsobiť značnú škodu na majetku hrozí v prípade preukázania viny pred súdom trest odňatia slobody až na jeden rok," dodala.

(ars)

Páčil sa vám článok?