Súd prepustil youtuberov Rudolfa Vaského a Martina Daňa, ale nesmú nakrúcať nové videá!

22.1.2020

Zdroj: FB R.V.

Páčil sa vám článok?

Známi bratislavskí youtuberi Rudolf Vasky a Martin Daňo sa dnes dostali na slobodu. Vo väzbe sa nachádzali od polovice decembra na základe obvinenia z 12. decembra 2019 za prečin výtržníctva a to z obavy, že by mohli v trestnej činnosti pokračovať. Súd ich síce prepustil, ale zakázal im nakrúcať ďalšie videá...

"Neúspešného prezidentského kandidáta Martina Daňa a občianskeho aktivistu Rudolfa Vaského súd prepustil na slobodu. V stredu o tom rozhodol Krajský súd (KS) v Bratislave. Obvineným nariadil probačný dohľad. Zároveň im zakázal zverejňovať a podieľať sa na tvorbe audiovizuálnych diel," informoval o tom hovorca Krajského súdu Pavol Adamčiak. Martin Daňo bol z väzby minulý piatok eskortovaný do nemocnice v Nitre, kde mu mali diagnostikovať nález na ľavej ľadvine, ale v pondelok sa už opäť nachádzal vo svojej cele. Na sociálnej sieti sa pochválil, že už v nej má k dispozícii aj televízor či dennú tlač. 

V polovici januára dostala ministerka vnútra Denisa Saková a minister spravodlivosti Gábor Gál otvorený list od bývalých politických väzňov, v ktorom píšu, že zadržanie a väznenie dvojice Vaský - Daňo za výtržníctvo považujú za neudržateľný a neakceptovateľný akt brutality s prvkami totalitných praktík, čo je v každej demokracii neprípustné.   

O väzobnom stíhaní Martina Daňa a Rudolfa Vaského rozhodol sudca OS Bratislava I 16. decembra minulého roku, a to z obavy, že budú pokračovať v trestnej činnosti. "Obvinení aj prokurátor podali sťažnosť, o ktorej bude po doručení rozhodovať KS v Bratislave," uviedol vtedy Adamčiak. Ten spresnil, že sa prokurátor odvolal preto, že v prípade oboch obvinených súd neakceptoval kolúzne a útekové dôvody väzby, ale iba preventívne. "Z nášho pohľadu ide o prísne rozhodnutie," povedal na margo rozhodnutia súdu obhajca obvinených Marek Para, ktorý zastupuje na procese roka Mariána Kočnera obvineného z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Samotné obvinenie komentovať nechcel, avšak uviedol, že jeho klienti často komentujú háklivé témy.

(ars, TASR)

Páčil sa vám článok?