VIDEO: Nové pravidlá pre kolobežky: Toto je 9 najdôležitejších zmien, ktoré platia od decembra

12.12.2019
0
Parkovanie kolobežky MINT na Šafárikovom námestí

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Nie je kolobežka ako kolobežka. Rozčuľujú vás kolobežkári na ceste či chodníku? Nemusia nutne porušovať predpisy, od decembra totiž platia pre kolobežkárov nové pravidlá. Policajti na sociálnej sieti vysvetlili, ako to po novom funguje.

Od decembra už zákon o cestnej premávke už rozlišuje kolobežky s pomocným motorčekom (teda elektrické, ktoré zapĺńajú naše ulice) a kolobežky bežné, teda na "manuálny" pohon. Toto sú základné pravidlá, ktoré by ste mali poznať.

1. Ak jazdíte na kolobežke s motorčekom, tak ste už z pohľadu zákona vodičom nemotorového vozidla. Teda platia pre vás pravidlá ako napríklad pre cyklistu.

2. Ak jazdíte na klasickej kolobežke, teda sa pohybujete iba vďaka vašej fyzickej aktivite, ste chodec. Máte teda jazdiť po chodníku a nie po ceste.

3. Na elektrickej kolobežke nemôžete byť pod vplyvom alkoholu, výnimkou je, ak jazdíte v obci alebo na cestičke pre cyklistov. Jeho hodnota však nesmie presiahnuť 0,5 promile (to je hodnota cca jedného piva).

4. Na elektrickej kolobežke môžete jazdiť po cestičkách pre cyklistov, ale nesmiete cyklistov ohrozovať a obmedzovať.

5. Po chodníku môžete ísť maximálne rýchlosťou chôdze, teda cca 5 km/h.

6. Na kolobežkách s pomocným motorčekom musia ich vodiči jazdiť len jednotlivo za sebou.

7. Počas jazdy je kolobežkár povinný oboma rukami držať riadidlá (s výnimkou prípadu, ak dáva znamenie o zmene smeru jazdy).

8. Na kolobežke s motorčekom sa nesmie prepravovať viac ľudí, nesmiete prevážať ani zvieratá a náklad, ktorý by vám sťažoval jazdu.

9. Na kolobežke s pomocným motorčekom smiete jazdiť po ceste iba vtedy, ak máte viac ako 15 rokov (netýka sa to obytnej zóny, poľnej cesty či cestičky pre cyklistov).

(ms)

Páčil sa vám článok?