VIDEO: Ako vyzerajú nočné kontroly zásahovej policajnej jednotky v centre Bratislave?

2.12.2019

Zdroj: FB Mesto Bratislava

Páčil sa vám článok?

Od augusta pôsobí v centre mesta novovytvorená zásahová jednotka Mestskej polície - s jasným zadaním robiť nočný život v našom meste bezpečnejším. Pozrite si v krátkom videu ako vyzerá ich bežná služba počas piatkového večera.

"Vieme, že práve na Obchodnej ulici, kde máme intenzívny nočný život, sa koncentrovalo nežiaduce správanie a násilie a mnohé Bratislavčanky a Bratislavčania sa tu jednoducho necítili bezpečne. Preto každý štvrtok, piatok a sobotu medzi 19:00 a 07:00, slúži zásahová jednotka spoločne s kolegami z kynológie práve v tejto lokalite a blízkom okolí. Pri výkone ich podporuje nové operačné stredisko priamo na Obchodnej, ktoré má vďaka 11 kamerám pod dohľadom celé územie od Kollárovho námestia, cez Poštovú až po Hurbanovo námestie. Spoločne vedia reagovať na nebezpečné situácie oveľa rýchlejšie. Zásahová jednotka hliadkuje v teréne, a keď príslušník na operačnom stredisku na kamere vidí problémovú situáciu, ihneď informuje zásahovku, ktorá je vždy relatívne na blízku. Nočný život v kombinácii s alkoholom prináša zložité situácie, preto prešli príslušníci zásahovky v spolupráci s Policajným zborom SR špeciálnym tréningom pre antikonfliktný tím. Keď už nebezpečná situácia vznikne, vedia reagovať rýchlo, čo je ale rovnako dôležité, pomáhajú takýmto situáciám aj predchádzať," napísali administrátori na FB stránku bratislavského magistrátu. 

Od augusta riešila nová zásahovka už viac ako 500 prípadov a priestupkov. Najčastejšie boli konzumácia alkoholu na verejnosti (309), porušovanie VZN o čistote a poriadku (52) a rušenie nočného kľudu (23). V súčasnosti sa tiež zameriava na konzumáciu alkoholu maloletými, respektíve mladistvými, kontrolu záverečných hodín v prevádzkach a dopravné priestupky vo vzťahu k režimu pešej zóny. Jednotka tiež zistila trestné činy, vrátane ublíženia na zdraví, krádeže, nedovolenej držby omamných látok alebo nebezpečné vyhrážanie, pri ktorých zadržali podozrivé osoby a prípady následne odovzdali na riešenie Policajnému zboru SR. Zásahovka má aktuálne 10 príslušníkov a príslušníčok a Mesto Bratislava hľadá ďalších kolegov a kolegyne prostredníctvom kampane a stránky: http://www.budpolicajt.sk/

(ars)

Páčil sa vám článok?