Po stopách najkrvavejších zločinov: Ako dnes vyzerajú miesta, kde vraždil beštiálny Rigo?

23.10.2019
0

Zdroj: ms, TASR - Vladimír Benko

Páčil sa vám článok?

Keď kráčame mestom, väčšinou si neuvedomujeme, že ideme po miestach, ktoré toho zažili naozaj veľa. V našom novom seriáli vám ukážeme, ako dnes vyzerajú lokality, v ktorých došlo k najohavnejším zločinom v histórii Slovenska. Možno sa právu tu veľakrát smejete a bavíte, no keby ste tušili,kde sa nachádzate, zrejme by vás mrazilo.

Asi najbrutálnejším zločincom našej histórie je najväčší sériový vrah Slovenska – recidivista Ondrej Rigo (narodený 17. decembra 1955 v Modre), ktorý má na svojom konte deväť ľudských životov - osem žien a jedno dieťa. Jeho vraždenie zmapovala Slovenská televízia v seriáli Najväčšie kriminálne prípady Slovenská (2006). A práve na miesta zločinov v Bratislave, ktoré zachytil tento seriál, sa spolu pozrieme cez súčasné fotografie.

V Bratislave Ondrej Rigo vraždil prvýkrát v noci zo 6. na 7. októbra 1990, no v tom čase bol už jedenásťkrát súdne trestaný a za sebou mal tri vraždy nedávno spáchané v zahraničí. Keď ho totiž v decembri 1989 na základe amnestie odchádzajúceho prezidenta Gustáva Husáka (Husák tesne pred abdikáciou udelil 8. decembra amnestiu ľuďom, ktorí sa nelegálne pokúsili dostať za hranice, počas rozsiahlej amnestie Václava Havla zo začiatku roka 1990 bol už Rigo na slobode) prepustili z vyšetrovacej väzby, odcestoval do Viedne a odtiaľ na falošný juhoslovanský pas do Nemecka. Tu požiadal o azyl. Za sfalšovanie pasu ho však na dva mesiace zadržali, no po prepustení vycestoval do Mníchova, kde už vraždil a to dokonca dvakrát. Rigo sa stal neskôr známym ako beštia, ktorá v noci vliezala cez okno do bytov väčšinou starších žien a tento postup si vyskúšal už v Mníchove. Najskôr v prízemnom byte zavraždil 40-ročnú paniu, ktorú ubil na smrť železnou tyčou. Na tele obete po vražde vykonal súlož.  Aj druhú vraždu v Mníchove (v noci 1. augusta) spáchal v prízemnom byte, postupoval rovnako, obeťou bola 28-ročná žena. Okrem tyče použil i skrutkovač, ktorý jej vrazil do krku a taktiež vykonal súlož. Aby po sebe nezanechal odtlačky prstov, na ruku si natiahol ponožku.

Vrah následne odcestoval do Amsterdamu (predmestie), kde nasledoval rovnaký scenár, 27. septembra 1990 vnikol v noci cez okno do prízemného bytu a dlažobnou kockou ubil na smrť 56-ročnú ženu. Opäť nasledovala súlož a byt vykradol.

Rigo potom odcestoval do Bratislavy a začal svoje zločiny páchať na miestach, okolo ktorých väčšinou nič netušiac chodíme dodnes. 

Ondrej Rigo:

Zdroj: TASR - Vladimír Benko

​Prvú bratislavskú vraždu spáchal 7. októbra 1990 v Domove dôchodcov na Pažítkovej ulici v Ružinove. Postupoval rovnako ako v zahraničí, k budove sa dostal cez železný plot, v noci celé hodiny vyčkával v priľahlom parčíku a fajčil. Tentokrát sa jeho obeťou stala 88-ročná pani Terézia. Na prízemnej  izbe bývala sama a osudným sa jej stalo vetranie, keďže si nechala pootvorené balkónové dvere. Aj pani Teréziu Rigo najskôr škrtil a následne ubil na smrť údermi päsťou do hlavy, dokonca jej zlomil sánku a bezvládne telo taktiež „znásilnil“. Krv striekala všade naokolo. Po Rigovi ostali v parku ešte aj ohorky cigariet, netušil totiž, že človeka možno identifikovať aj na základe analýzy vzoriek DNA. Stal sa neskôr prvým vrahom na Slovensku usvedčeným touto metódou. Taktiež sa pod balkónom zachoval aj odtlačok jeho topánky.

Dnes, keď idete okolo, ani by vám nenapadlo, aká tragédia sa tu takmer pred tridsiatimi rokmi odohrala. Plot, cez ktorý beštialny vrah preliezol, stojí dodnes. Balkóny na prízemí sú však už zasieťkované, takže vliezť tak jednoducho dnu už nie je možné. 

Domov dôchodcov na Pažítkovej:

Zdroj: Marián Dekan

Plot, ktorý preliezol Rigo:

Zdroj: Marián Dekan

Prízemné balkóny dnes chráni sieťka:

Zdroj: Marián Dekan

Izba pani Terézie po čine:

Zdroj: RTVS - Najväčšie kriminálne prípady Slovenska

V noci z 2. na 3. januára 1991 vraždil Rigo opäť, pričom v túto osudnú noc sa jeho obeťou stala 40-ročná Anna s jej 13-ročným synom Jurkom, ktorí sa nachádzali  v ubytovni štátneho podniku Zdroj na Plynárenskej ulici.  Keď vrah vnikol dnu svojím osvedčeným spôsobom cez pootvorené kuchynské okienko, obaja už spali v izbe. Vražedným nástrojom bol drevený hranatý kôl, ktorý Rigo našiel na dvore ubytovne. Najskôr zaútočil na spiaceho chlapca, ktorého usmrtil troma brutálnymi údermi do hlavy. Následne ubil na smrť jeho mamu. Rigo opäť súložil s mŕtvym telom a následne kradol. Ubytovňa, kde došlo k tomuto hroznému činu, už nestojí, ide o miesto neďaleko centra Apollo, kde sa Plynárenská napája na Prievozskú.

Anna so synom Jurkom:

Zdroj: RTVS - Najväčšie kriminálne prípady Slovenska

Postele Anny a Jurka po čine:

Zdroj: RTVS - Najväčšie kriminálne prípady Slovenska

Plynárenská ulica dnes:

Zdroj: Google Maps

O týždeň (9. januára) vrah zaútočil znova, tentokrát na Kutuzovovej ulici v bratislavskom Novom Meste. Tento útok bol jediným, pri ktorom Rigo neuspel, 30-ročná športovkyňa Jana sa mu dokázala ubrániť. Keď prišla domov, čakal ju už ukrytý na dvore. Ako zbraň si zobral v záhrade motyku s drevenou rúčkou. Čakal až dve hodiny, kým Jana zaspí, motyku si odložil na medziposchodí.

​O tretej ráno pomocou rebríka vyvesil z pántov pootvorené vetracie okienko nad vchodovými dverami. Okienko odniesol na medziposchodie a zobral si motyku. Keď v byte zaútočil na spiacu Janu, udrel s takou silou, že motyku zlomil. Žena schytila odlomenú časť a začala s vrahom bojovať o život. Rigo si dokonca počas súboja odišiel odomknúť vchodové dvere, kadiaľ plánoval ujsť. Nakoniec sa bránila tak intenzívne, že vrah ušiel. Vďaka svedectvu Jany sa vyšetrovanie posunulo výrazne vpred, už bolo jasné, že treba pátrať po vyššom mužovi vo veku 30-40 rokov. Keď dnes prechádzate Kutuzovovou ulicou neďaleko ministerstva obrany, zrejme vám nenapadne, aká tragédia sa tu odohrala.

Kutuzovova ulica, kde vrah zaútočil na Janu:

Zdroj: Marián Dekan

Po tejto prehre sa stal Rigo opatrnejším, na ďalšiu vraždu sa odhodlal až o tri mesiace. Jeho obeťou sa stala 80-ročná pani Helena žijúca na prízemí na Továrenskej ulici. Opäť vnikol dnu cez okno a spiacu pani dobil na smrť ťažkým kusom betónu, ktorý si priniesol. Následne opäť vykonal súlož a kradol.

Dom na Továrenskej, v ktorom došlo k vražde pani Heleny:

Zdroj: ms

Prechod do dvora na Továrenskej:

Zdroj: ms

Ďalšou  jeho obeťou sa 14. júla 1991 stala iba 21-ročná Henrieta žijúca v prízemnom byte na Štefanovičovej ulici v Starom Meste. Večer pred smrťou hrala na gitare pri otvorenom okne, vďaka čomu ju pravdepodobne zaregistroval. Dievčinu surovo dobil lešenárskou trúbkou a znásilnil. Mladá žena brutálny útok prežila, no ťažkým zraneniam o 18 dní neskôr v nemocnici podľahla. Dom, v ktorom došlo k tragédii, na Štefanovičovej stojí dodnes, je však dosť schátraný. Vrah zašiel z ulice do dvora a vľavo k otvorenému oknu. Okno, cez ktoré vnikol dnu, sa však dnes už nachádza za železnou bránou.

Dnešný pohľad na dom na Štefanovičovej, kde Rigo zavraždil mladú Henrietu:

Zdroj: ms

Okno (vľavo), cez ktoré v roku 1991 vnikol do bytu, je dnes už neprístupné:

Zdroj:

Okno na Štefanovičovej, ako vyzeralo pred rokmi:

Zdroj: RTVS - Najväčšie kriminálne prípady Slovenska

Čo sa stalo v nasledujúcich mesiacoch, pripomína horor. Mesto bolo z pôsobenia vraha vystrašené, ľudia boli v strehu. Preto keď v uliciach spozorovali muža, ktorý nakúka do prízemných bytov, zalarmovali políciu. Mužom zákona sa podarilo chlapa zadržať, následne zistili, že ide o mnohonásobného recidivistu Ondreja Riga, ktorý však nikdy nebol liečený ani na psychiatrii, ani pre sexuálnu poruchu. Po vypočutí Riga prepustili na slobodu a ten vraždil opäť.

Rigo (vľavo) počas krátkeho zadržania:

Zdroj: RTVS - Najväčšie kriminálne prípady Slovenska

Po policajnom zadržaní a prepustení si dal Rigo od vraždenia niekoľkomesačnú  prestávku.

Poslednú vraždu spáchal sériový vrah 4. marca 1992, večer pred činom navštívil so svojou družkou kino, bol si pozrieť film Mlčanie jahniat. Následne sa sám vybral do ulíc. Jeho poslednou obeťou sa stala 66-ročná Matilda žijúca v pavlačovom dome na Obchodnej ulici, ktorú taktiež ubil lešenárskou trúbkou. Jednoposchodový dom, v ktorom došlo k tejto udalosti, stojí na Obchodnej dodnes, i keď je značne schátraný. Dodnes v ňom i žijú ľudia, ktorí sú tu len v nájme. Do malého dvorčeka, kadiaľ Rigo vliezol do okna bytu, by sa však vrah dnes už nedostal. Drevená brána je zamknutá.

K vražde došlo v tomto dome na Obchodnej ulici:

Zdroj: ms

Dvor domu na Obchodnej dnes:

Zdroj: ms

Pavlač domu na Obchodnej pred rokmi:

Zdroj: RTVS - Najväčšie kriminálne prípady Slovenska

​Ešte v ten istý deň vraha  zatkli v hoteli Carlton, kde pracoval ako šatniar. Pri zatýkaní nemal na nohách ponožky, ktoré používal pri vraždách namiesto rukavíc. Hoci svoju vinu popieral, na základe analýzy DNA (spermie v telách obetí, sliny na ohorkoch cigariet, krv a iné stopy) bola jeho vina preukázaná jednoznačne. Rigo bol za deväť vrážd odsúdený na doživotie. Minulý rok uplynulo od jeho odsúdenia 25 rokov, a preto v máji požiadal o podmienečné prepustenie. Svoju žiadosť však následne stiahol. V súčasnosti si odpykáva svoj doživotný trest v Leopoldove, predtým bol umiestnený v Ilave.

Ondrej Rigo v seriáli STV:

Ondrej Rigo pred súdom:

Zdroj: TASR - Vladimír Benko

(ms)

Páčil sa vám článok?