ANKETA Papuče mestských policajtov pravdepodobne skončia. Čo ich nahradí?

8.10.2019
0
Papuča na aute

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Páčil sa vám článok?

Železné papuče, ktoré mestskí policajti osádzajú na zle zaparkované autá, sa stanú s najväčšou pravdepodobnosťou minulosťou. Na ministerstve vnútra už existuje pracovná skupina, ktorá pripravuje zákonné zmeny, aby aj mestskí policajti mohli využiť inštitút objektívnej zodpovednosti. Svoj názor môžete vyjadriť v ankete na konci článku.

Keď sa podarí zmenu pretaviť do konkrétnych paragrafgov, schváli ju vláda a následne i parlament, mestským policajtom bude rovnako ako dnes štátnym umožnené uplatňovať inštitút objektívnej zodpovednosti.

Uplatnenie objektívnej zodpovednosti dnes v praxi vyzerá tak, že vás napríklad pri prekročení rýchlosti policajti nezastavia, ale majiteľovi auta príde domov poštou pokuta. Ak by spomínaný inštitút mohli uplatniť aj mestskí policajti, už by na autá neosádzali papuče, ale sa iba previezli s kamerami pomedzi vozidlá, nasnímali ich a následne rozposlali ich majiteľom. Pre mestá by to znamenalo viac peňazí, ktoré by získali na priestupkoch. Zle parkujúci vodiči by zas nečakali na mieste na mestských policajtov, ale mohli okamžite odísť.

Otázne je, či nové pravidlo nespôsobí, že bohatí vodiči si budú parkovať podľa ľubovôle s tým, že pokutu zaplatia ako určitú formu vyššieho parkovného. 

Že sa táto zmena naozaj chystá, potvrdil hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. "Na Ministerstve vnútra SR je z odborníkov v tejto oblasti (tak zo strany MV SR, ako aj zástupcov obcí/miest) pripravená pracovná skupina, ktorej úlohou bude navrhnúť legislatívnej aj technické riešenie zverenia kompetencie riešenia tzv. parkovacích deliktov prostredníctvom inštitútu objektívnej zodpovednosti obecnej/mestskej polícii," prezradil nám Lazarov.

Už teraz sa v parlamente (momentálne po I. čítaní) nachádza návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke, pričom súčasťou tohto návrhu je aj rozšírenie kompetencií obecných/mestských polícií. Tento návrh však ešte neoprávňuje  mestskú políciu využívať inštitút objektívnej zodpovednosti.

(ms)

Páčil sa vám článok?