Vedeli ste? Rodičia nezaočkovaných detí riskujú trestné stíhanie

8.10.2019
0
Páčil sa vám článok?

Téma povinného očkovania či skôr neočkovania detí sa v ostatných dňoch dostáva do popredia čoraz viac. Prispel k tomu aj najnovší prípad zo susedných Čiech, kde nezaočkované dieťa ochorelo na tetanus. Vedeli ste však, že neočkovaním riskujete aj trestné stíhanie?

K prípadu, čo vám hrozí, ak svoje dieťa nedáta zaočkovať, sa vyjadrila aj polícia. Ak sa totiž stane, že vaše dieťa ochorie a teda môže nakaziť aj niekoho iného, máte na krku trestné stíhanie. "Trestný zákon pozná trestný čin šírenia nákazlivej ľudskej choroby. Dopustí sa ho ten, kto úmyselne alebo z nedbanlivosti spôsobí alebo zvýši nebezpečenstvo zavlečenia alebo rozšírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby. Môže sa ho dopustiť dokonca aj rodič, ak by naplnil túto skutkovú podstatu trestného činu v súvislosti s nezaočkovaním dieťaťa. V takom prípade môže a dokonca je povinnosťou orgánov činných v trestnom konaní rodiča stíhať," vysvetlila polícia na sociálnej sieti..

A aký trest vám hrozí? Hovorí o ňom paragraf 164 Trestného zákona. "Kto z nedbanlivosti spôsobí alebo zvýši nebezpečenstvo zavlečenia alebo rozšírenia nákazlivej ľudskej choroby, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky." Ak spôsobíte ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť, hrozí vám až päť rokov za mrežami.
(ms)
Páčil sa vám článok?