HLASUJTE: Zakázali by ste fajčenie na balkónoch?

29.9.2019
0
Fajčenie

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Prekáža vám fajčiaci sused na balkóne? Mnoho ľudí má problémy s dymom a zápachom, ktorý sa dostáva do ich príbytkov vďaka nikotínovej závislosti suseda. Nemôžu vetrať, či dokonca čakajú na chvíľu, keď sused nebude doma, aby mohli otvoriť okná. V Rusku sa to však rozhodli riešiť a od októbra fajčenie na balkónoch zakázali. Prijali by ste také opatrenie aj u nás? Hlasujte v našej ankete.

Pokiaľ ide o Rusko a jeho nový zákon, nejde vyslovene o zákaz fajčenia, ale vôbec o zakladanie otvoreného ohňa na balkónoch, za čo pokladajú i fajčenie. Ide o protipožiarne opatrenie, v tejto krajine totiž čelia  problému, keď si obyvatelia bytoviek na balkónoch grilujú a k tomu popíjajú. A ak sa to s alkoholom preženie, vysoké riziko požiaru tu naozaj existuje.

Problémy s fajčiacimi susedmi však majú i Slováci. Zákon to vyslovene nezakazuje, zakázané je totiž fajčenie v rôznych verejných priestoroch, balkón je však súkromný. Na jednej strane na svojom balkóne teda smiete fajčiť, na strane druhej nemôžete suseda obťažovať či už hlukom alebo dymom. Takže nefajčiar sa môže snažiť problém riešiť cez spoločenstvo vlastníkov bytov alebo správcu, či dožadovať sa svojich práv na súde, čo sa však nikomu nechce podstupovať, výsledok je navyše neistý.

V minulosti existovali prípady, keď sa ľudia snažili bojovať proti fajčiacim susedom, no neúspešne. Pani Darina z Petržalky to skúšala dohovorom, nič nemohol urobiť ani miestny úrad či polícia. O prípade vtedy informoval portál tvnoviny.sk.

Ak by bolo fajčenie na balkónoch zakázané zákonom, problém by sa dal riešiť oveľa jednoduchšie. Boli by ste za takýto zákaz? Hlasujte v našej ankete.

(ms)

Páčil sa vám článok?