Šokovaná Ľubka: Policajti prikázali jej manželovi, otcovi dvoch detí, vysťahovať sa zo Slovenska

20.6.2019
0
Ľubomíra a Mohamed

Zdroj: Archív L. M.

Páčil sa vám článok?

Znie to neuveriteľné, ale je to naozaj tak. Rodina Bratislavčanky Ľubky zažíva veľmi ťažké chvíle, ktoré jej pripravila slovenská cudzinecká polícia. Tá totiž rozhodla, že jej manžel, ktorý roky pracuje na Slovensku a s ktorým má dve deti, sa musí po rokoch vysťahovať do Egypta, odkiaľ pochádza. Ľubka s malými deťmi ide s ním.

Mohamed Ahmed Mohamady Elsayed Ahmed, ako sa volá Ľubkin manžel celým menom, žije na Slovensku už takmer šesť rokov. Z veľkej lásky manželov sa narodili dve deti-  chlapci dnes už vo veku 4 a 1,5 roka. Všetko vyzeralo ako šťastný životný príbeh, Mohamed sa na Slovensku zamestnal, bez akýchkoľvek problémov získal trvalý pobyt na päť rokov. Roky pracoval v hoteli Kempinski, kde sa konala aj známa bezpečnostná konferencia GLOBSEC, takže niet prakticky pochýb, že musel byť preverený ako "nezávadová" osoba.

O prípade ako prvá informovala televízia Joj.

Šok však prišiel minulý rok, keď si Mohamed netušiac nič zlého požiadal o predĺženie trvalého pobytu. Cudzinecká polícia jeho žiadosť zamietla s odôvodnením, že by mohol ohroziť bezpečnosť štátu. Nič viac sa vystrašená rodina nedozvedela, verdikt polície sa totiž opiera o správu SIS, ktorá je tajná. A tak ani totálne zaskočený Mohamed, ktorý nikdy nemal problém so zákonom, netuší, na základe čoho má Slovensko opustiť. Vysvetľuje si to tým, že si ho mohli s niekým pomýliť, šancu čokoľvek vysvetliť však nedostal. "Nikto nás zo strany polície nekontaktoval, manžela si ani raz nepredvolali, nežiadali žiadne vysvetlenie, nekonfrontovali ho so žiadnymi podozreniami, naozaj absolútne nič," povedala nám Ľubomíra.

Zdroj: Archív Ľ. M.

​Proti verdiktu sa  odvolali, polícia však odvolanie v máji zamietla,  a tak sa Mohamed musí zbaliť a do 4. júla opustiť Slovensko. Do Egypta s ním plánuje odísť aj Ľubka a dvaja synovia, ktorí po arabsky vôbec nevedia. Rodina už je pripravená na odchod, vybavili si dokonca v Egypte bývanie. "Letenky už máme, pretože sme sa nechceli dostať do situácie, že keď ich budeme zháňať na poslednú chvíľu, žiadne už nebudú. Ale veľmi radi ich necháme prepadnúť, ak by tu Mohamed mohol nakoniec zostať.... " dodáva Ľubka. Všetci sú totiž doma tu. "Bratislavu mám rád, je to príjemné, pekné mesto. Ľudia ma prijali, nemám jedinú negatívnu skúsenosť. Miesta, kde najčastejšie chodíme, vyberáme najmä s ohľadom na deti - suverénne vyhrávajú ihriská u nás na Kramároch, Železná studnička, Koliba, Kuchajda, prechádzky po dunajskom nábreží, v škaredom počasí shopping centrá. S kamarátmi si z času na čas rád vybehnem aj na pivo do Starého Mesta a s manželkou snívame, že si raz konečne vychutnáme romantický výhľad na nočnú Bratislavu z Ufa..." povedal nám Mohamed.  

"Som z rodiny, ktorú si ľudia vážia. Otec pracoval ako manažér na univerzite v Banhe, mama v administratíve armádnej polície. Moje tri sestry majú vysokoškolské vzdelanie, dve vyučujú angličtinu, tretia si práve robí doktorát. Ja sám som vyštudoval biznis na univerzite a po skončení školy som tam zostal pracovať ako účtovník. Mojou láskou však bolo trénovanie plávania v Športovom klube Zamalek, ktorý je na africkom kontinentne známy asi ako Real Madrid v Európe," prezradil nám ešte o sebe. "Ja len doplním, že pokiaľ ide o povahu, Mohamed je dobrý človek, slušný, pracovitý, rozvážny, každému sa snaží pomôcť, nie ublížiť," dodala Ľubka. 

​Hoci majú pocit krivdy, absurdné rozhodnutie sa rozhodli poslúchnuť. "Doteraz neporušil žiadny zákon, neurobil nič zlé a teraz by tu zostal “načierno” a vystavil sa riziku administratívneho vyhostenia a zákazu vstupu do EÚ? Toto určite nechceme. Zákony budeme rešpektovať," vysvetľuje Ľubka.

Zdroj: Archív Ľ. M.

​Ako však totálnu zmenu prostredia zvládnu ich deti, je otázne. "Mladší Adamko tomu našťastie ešte nerozumie, starší Karimko má však už množstvo otázok. Síce sa mu snažíme situáciu vysvetliť primerane jeho veku a nadchnúť ho pre cestu lietadlom, hranie sa pri mori a nové autíčka, ktoré mu v Egypte kúpime, ale aj tak vždy povie: Mami a prečo musíme ísť preč? Však tu sme doma..." vraví Ľubomíra. Čo budú robiť v Egypte, ešte netuší, keďže ani nevie, ako dlho tam zostanú. "Celá moja aj manželova rodina, rovnako i naši priatelia, sú z toho v šoku. Poznajú nás, vedia, aký je Mohamed človek, považujú celú situáciu za absurdnú. Máme všetci za sebou množstvo prebdených nocí, ale veríme, že sa náš prípad čoskoro vyrieši a pravda vyjde najavo," dodáva Ľubka. Ako jeden z dôkazov absurdnosti rozhodnutia pripomína i to, že cudzinecká polícia v odôvodnení rozhodnutia uvádza, že Mohamed s manželkou nemajú na Slovensku spoločné deti. Je teda naozaj možné, že ide o omyl. 

Rodina to však ešte nevzdala a 12. júna podala na krajský súd žalobu na Riaditeľstvo hraničnej a cudzineckej polície, aby preskúmal zákonnosť jeho rozhodnutia a postupu. Či súd stihne do 4. júla výkon rozhodnutia polície pozastaviť, je otázne. Na stranu rodiny sa už postavila aj ombudsmanka Mária Patakyová, podľa ktorej je rozhodnutie polície v rozpore s ústavou. Prípad už posunula na prokuratúru, tá doň môže vstúpiť. Pomoc rodine najnovšie ponúkla aj Rada pre práva dieťaťa. Ako to nakoniec dopadne, budeme pozorne sledovať. 
(ms) 
Páčil sa vám článok?