Pri Tescu sa stále ponevierajú veksláci

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Napriek tomu, že od pádu komunizmu uplynulo už takmer trinásť rokov, niektoré javy z oných čias nevymizli. Patrí k nim aj výskyt vekslákov a iných pochybných indivíduí v okolí Tesca a hotela Kyjev. O tom, čo môže v tomto smere robiť polícia, sme sa pozhovárali s riaditeľom Okresného riaditeľstva Policajného zboru Bratislava I Gabrielom ALLÖ.

- Okolie Tesca a Kyjeva je v tomto smere problémom už od čias socializmu. Z času na čas uskutočníme akciu zameranú na vekslákov, dostať ich spred Kyjeva preč však nie je možné. Zdržiavajú sa na verejnom priestranstve, a preto ich nemožno odtiaľ vykázať. Keď ich neprichytíme priamo pri čine, niet sa čoho v zmysle zákona zachytiť. Na okolí je niekoľko zmenární s nulovým poplatkom, preto je nepochopiteľné, prečo si občania myslia, že veksláci im dajú valuty lacnejšie.

Nebolo by východiskom kvalifikovať počínanie vekslákov ako trestný čin nedovoleného podnikania?

- Bol by to problém - stále počúvame, že pred súdom by to neobstálo. Prípady, keď bol postihnutý vekslák, ktorý podviedol občana pri výmene valút, sa skutočne dajú zrátať na prstoch jednej ruky. Robia to rafinovane, majú premyslený, organizovaný systém, a preto je ich postih ťažký. Jedinou účinnou prevenciou je nevšímať si ich. Občania by sa vôbec nemali púšťať s nimi do reči, naopak, mali by ich ignorovať, lebo za ich „výhodnými" ponukami sa vždy skrýva nejaké klamstvo alebo podvod. Najlepšie je obracať sa pri výmene valút na oficiálne zmenárne.

Okrem vekslákov sa v okolí Tesca stále ponevierajú aj prostitútky. Čo s nimi?

- Aj v tomto prípade platí, že ich nemožno vykázať z verejného priestranstva. Možno len apelovať na občanov, aby boli obozretní aj pri kontakte s nimi - treba si dávať pozor na peňaženku, prstene a iné cenné veci. Myslím si, že keby vekslákov a prostitútky všetci ignorovali, nebol by žiadny problém. Možno by pomohlo rozmiestniť v okolí výstražné letáky upozorňujúce na riziko kontaktu s nimi, zatiaľ sú to však len úvahy.

Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?