Česi si nedali pozor. Policajti na festivale na Zlatých pieskoch našli u troch ľudí marihuanu

27.8.2018
0
Marihuana

Zdroj: Colný úrad BA

Páčil sa vám článok?

Policajti odhalili tri prípady drogovej trestnej činnosti, ku ktorým došlo počas uplynulého víkendu v areáli Zlatých iieskov počas konania festivalu Uprising, ktorý je venovaný najmä žánru reggae. Vo všetkých troch prípadoch išlo o marihuanu a zadržaní boli občania Českej republiky. Spôsobené je to možno i tým, že u našich susedov je v prípade tejto návykovaj látky zákon oveľa benevolentnejší.

V prvom prípade ešte v piatok  okolo 21:50 h kontrolovali policajti na ulici Cesta na Senec, v areáli Zlatých pieskov muža, ktorý u seba prechovával dve plastové vrecká a cigaretu s obsahom neznámej zelenej sušenej rastliny. "Podľa predbežných výsledkov z Kriminalistického a expertízneho ústavu PZ sa v plastových vreckách a cigarete nachádzal sušený rastlinný materiál vykazujúci znaky typické pre rastliny rodu Cannabis. Obsah zaisteného materiálu zodpovedal 17 obvykle jednorazovým dávkam drogy. Na podklade zabezpečenej dôkaznej situácie vyšetrovateľ vzniesol obvinenie zo zločinu nedovolenej výroby  omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi 29-ročnému Tomášovi M. z Českej republiky. Obvinený je stíhaný na slobode. V prípade preukázania viny hrozí obvinenému trest odňatia slobody až na 3 až 10 rokov," informovala nás bratislavská policajná hovorkyňa Veronika Slamková.

Ani nie o dve hodiny neskôr taktiež v areáli Zlatých pieskov zaistili policajti pri kontrole jedného z návštevníkov kovovú krabičku s obsahom neznámej zelenej sušenej rastliny. Prechovával ju u seba 29-ročný Matěj P., opäť z Českej republiky. Množstvo zaistenej rastliny zodpovedalo 58 bežným jednotlivým dávkam drogy. Matějmuž čelí obvineniu zo zločinu nedovolenej výroby  omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi. V prípade preukázania viny mu trest odňatia slobody až na 3 až 10 rokov. I tento obvinený je stíhaný na slobode.

V poslednom prípade vyšetrovateľ Policajného zboru vzniesol obvinenie z voči  27-ročnému Jaroslavovi K., takisto z Českej republiky. Tento skontrolovali v areáli Zlatých Pieskov v sobotu večer, pričom u seba prechovával plastové vrecko s obsahom neznámej zelenej sušenej rastliny. Podľa predbežných výsledkov analýzy sa i v tomto vrecku nachádzala marihuana. "Obsah zaisteného materiálu zodpovedal približne siedmim obvykle jednorazovým dávkam drogy. Po vykonaní potrebných úkonov bol menovaný umiestnený do cely policajného zaistenia. Vec sa realizuje v tzv. „superrýchlom“ konaní. V prípade preukázania viny hrozí obvinenému v súlade s Trestným zákonom trest odňatia slobody až na päť rokov," dodala Slamková.

V Českej republike je zákon, pokiaľ ide o marihuanu, miernejší ako na Slovensku. Prechovávanie jej malého množstva pre vlastnú potrebu je iba priestpukom (hrozí pokuta), za prechovávanie väčšieho množstva pre vlastnú potrebu hrozí maximálne jeden rok za mrežami.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?