Smrť Filipínca po bitke na Obchodnej: Prípad si už berie pod dohľad Generálna prokuratúra!

1.6.2018
0
Polícia

Zdroj: FB Polícia

Páčil sa vám článok?

Bratislavou v posledných dňoch otriasla hrozná udalosť z Obchodnej ulice, keď po surovej bitke a kopancoch do hlavy skončil v kritickom stave a neskôr zomrel 36-ročný občan Filipín. Ľudí však šokovalo i rozhodnutie prokurátora, ktorý muža obvineného z tohto útoku nezobral do väzby. No zistili sme, že sa to môže čoskoro zmeniť.

Filipínca počas piatkovej noci pred necelým týždňom surovo dobil 28-ročný Juraj z Dunajskej Stredy po tom, čo sa mal cudzinec zastať dvoch obťažovaných žien. Útočníka, slovenského občana, ktorý mal Filipínca najskôr kopnúť do hlavy a keď spadol na zem, pokračoval v kopancoch i do bezvládneho tela, následne policajti zadržali. Vzápätí čelil obvineniu zo zločinu ublíženia na zdraví a výtržníctva.  Písali sme o tom TU.

Miesto činu:

Zdroj: Google maps

Verejnosť však šokovala informácia, že hoci cudzinec ležal v kritickom stave v nemocnici, prokurátor Juraja napriek návrhu polície do väzby nezobral. Včera mal však hrozný príbeh smutné pokračovanie, Henry z Filipín totiž popoludní zomrel.

Ako nám vysvetlila odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská, Juraj ešte vo väzbe skončiť môže. Prokurátor totiž môže na ňu podať návrh kedykoľvek, keď sa vyskytnú nové okolnosti prípadu, čo smrť obete určite je. Čin totiž bude s najväčšou pravdepodobnosťou prekvalifikovaný z ublíženia na zdraví (4 až 10 rokov) na zabitie  kde je vyššia trestná sadzba (7 až 12 rokov). A dôvodom väzby môže byť i hroziaci vysoký trest. 

O prípad sa už zaujíma aj Generálna prokuratúra.  „Po konzultácii s Generálnou prokuratúrou Slovenskej republiky trestnú vec okamžite prevzala Krajská prokuratúra Bratislava, ktorá bude vykonávať dozor s tým, že trestné stíhanie bude vedené pre podstatne závažnejšiu právnu kvalifikáciu. Príslušné spisové materiály v predmetnej trestnej veci preskúma prokurátor Generálnej prokuratúry SR, pričom bude nariadená správová povinnosť (dohľad bude vykonávať prokurátor GP SR)," prezradila nám hovorkyňa GP Andrea Predajňová.

Polícia sa už k prípadu nevyjadruje. „Vec si na základe výberovej príslušnosti prevzal Odbor kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave. Aby nedošlo k ohrozeniu alebo zmareniu jednotlivých úkonov, bližšie informácie k prípadu nie je možné v súčasnej dobe poskytnúť," povedal nám bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff.

(ms) 

Páčil sa vám článok?