Bezmocní voči bezdomovcovi: Poradiť si čo len s jedným človekom robiacim neporiadok je problém

19.6.2017
0
Bezmocní voči bezdomovcovi: poradiť si čo len s jedným človekom robiacim neporiadok je problém - u6
Páčil sa vám článok?

Niekoľko metrov od hlavnému vchodu do Domu kultúry Lúky, pod terasou a schodiskom, sa návštevníkom naskytne nevábny pohľad na smetisko, uprostred ktorého spáva bezdomovec.

 „Tento dom kultúry navštevujú aj zahraniční občania, čo si pomyslia o našej čistote a kultúre životného prostredia?“ pýta sa náš čitateľ Rastislav Gemerský.

Vedenie domu kultúry bojuje s neporiadkom, ktorí vytvárajú ľudia bez domova, už niekoľko rokov. Riešenie problému zatiaľ nenašli. „Zamestnanci neraz berú vrecia a odpadky zbierajú a vynášajú, lenže o pár dní to tam vyzerá rovnako,“ smutne konštatuje Zuzana Ďurišová, zástupkyňa riaditeľa DK Lúky.

Momentálne im neporiadok okolo objektu, ktorý pravidelne navštevujú aj desiatky detí, robí jediný človek a priatelia, čo za ním cez deň chodia. Vedenie domu kultúry zaktivizovalo niekoľko oddelení Miestneho úradu v Petržalke. Nedávno prišlo šesť ľudí a dvaja policajti vypratať priestor. „Kompetentní odišli a on bol do pol hodiny späť a o dva dni to tu vyzeralo rovnako ako predtým,“ hovorí Zuzana Ďurišová.  Mestskí policajti naňho páky nemajú a vyberajte pokutu od niekoho, kto nič nemá. „Pokúšali sme sa dať mu aspoň vrece, aby odpadky nerozhadzoval všade naokolo. Nereflektoval...“

Podobne to podľa jej slov vraj vyzerá aj pred Cik-Cak centrom, kde bezdomovci žijú prebývajú, a to rovno na nových lavičkách. Predstavte si kríky plné fekálií, odpadkov... Okolo nich prechádzajú aj svadobčania do sobášnej siene, aj deti na krúžky.... „Kritizujú nás za neporiadok, ale my sme absolvovali desiatky telefonátov na príslušné oddelenia a ako vidíte, bez úspechu. Zjavne sú rovnako bezmocní ako my,“ dodáva.

(in, Foto: Rastislav Gemerský)

 

Páčil sa vám článok?