Na výstavu nahých žien bolo podané trestné oznámenie - riešila to polícia!

19.12.2016
0
Na výstavu nahých žien bolo podané trestné oznámenie - riešila to polícia! - Petreje
Páčil sa vám článok?

V dňoch 15. až 17. decembra sa v centre Bratislavy konala v poradí už druhá výstava nahých žien, ktorá bola sprevádzaná aj prejavmi určitej nevôle časti verejnosti. Niektorým ľuďom sa konanie takéhoto typu akcie nezdalo byť vhodné počas adventného obdobia a na organizátora výstavy bolo podané trestné oznámenie a ešte pred začiatkom podujatia ho predvolali na políciu.

O rozruch okolo druhého pokračovania výstavy nahých žien sa tentokrát postarala občianska aktivistka Oľga Pietruchová, ktorá na jej organizátora podala trestné oznámenie pre podozrenie s obchodovania so ženami, kupliarstvo a ohrozovanie mravnej výchovy mládeže. „Táto odporná akcia vystavujúca nahé ženy v klietkach a okovách ako sexualizované kusy mäsa pre pochutenie si zvrhlíkov, to je naozaj nad všetky hranice," napísala na sociálnu sieť, pričom ako bývalá riaditeľka Spoločnosti pre plánované rodičovstvo skonštatovala, že sa nepokladá za prudérnu.

„Nemám problém s nahotou, veď máme doma niekoľko pekných aktov, ani so sexualitou, nakoľko som počas svojho pôsobenia v tejto inštitúcii často s deťmi o nej diskutovala, ale čo je veľa, to je moc. Prekáža mi, že si niekto z toho urobil komerčné podujatie, na ktoré sa predávajú lístky cez ticketportal, teda internetovú stránku, kde sa bez problémov dostane ktorékoľvek dieťa. Keby sa také niečo organizovalo niekde v súkromí, tak je to ich vec, ale urobiť zo žien tovar, vystavovať ich v klietkach a zarábať na tom, je podľa mňa neprípustné," tvrdí Oľga Pietruchová.

Podľa nej ide o kupliarstvo, ktoré je u nás považované za trestný čin rovnako ako ohrozovanie mravnosti, ktorého sa dopúšťa ten, kto robí verejne prístupnými zobrazenia ohrozujúce mravnosť, v ktorých sa prejavuje neúcta k človeku a násilie. Sadzba za tento trestný čin je až dva roky.

Zdá sa, že po podaní oznámenia pre podozrenie zo spáchania spomínaných trestných činov sa polícia preverovaním situácie ešte pred začiatkom konania akcie intenzívne zaoberala, čo Bratislavským novinám potvrdil jeden z organizátorov Výstavy nahých žien 2 – Mário Petreje: „Bol som minulý týždeň predvolaný, aby som vypovedal na polícii. Pýtali sa ma najmä na to, či sa všetky modelky zúčastňujú výstavy dobrovoľne, a tak som im ukázal aj zmluvy, ktoré s nimi máme uzavreté." Podľa jeho slov akcia prebehla rovnako úspešne a bezproblémovo ako pri svojej premiére. Výstava nahých žien 2 sa konala na piatich poschodiach domu na Laurinskej ulici a záujemcovia mohli vidieť „surovú, oddanú a vzrušujúcu nahotu skutočných žien“ v troch dvojhodinových vstupoch počas každého jedného výstavného dňa. Lístky na kontroverzné podujatie sa dali v predpredaji kúpiť za 29 eur.

(ars, foto: voayer)        

Páčil sa vám článok?