Súd odsúdil piatich podvodníkov s pozemkami v Devínskej

5.3.2014
0
Súd odsúdil piatich podvodníkov s pozemkami v devínskej novej vsi - sud_kladivko
Páčil sa vám článok?

Špecializovaný trestný súd v Pezinku odsúdil za podvody a falšovanie dokladov piatich podvodníkov s pozemkami v Devínskej Novej Vsi. Z pôvodne siedmich obžalovaných bol jeden oslobodený, pretože mu nebolo dokázané falšovanie dokladov, jedna obžalovaná pred skončením procesu zomrela.

Radoslav Z., ktorý stál na čele skupiny podvodníkov, by si mal odsedieť 12 rokov vo väzení so stredným stupňom stráženia. Gabrielu L. odsúdili na 10 rokov v najmiernejšom väzení, Stanislava W. za podvod a falšovanie na 12,5 roka vo väzení s najmiernejším režimom, Ivan Š. dostal za podvod a falšovanie 11 rokov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia a Zuzana H. by si mala odsedieť 12 rokov v najmiernejšom väzení.

Siedmi obžalovaní si koncom roka 2007 vytypovali nehnuteľnosti v katastrálnom území Devínskej Novej Vsi s rozlohou približne 284-tisíc štvorcových metrov, ktorých hodnota v korunách bola vtedy približne pol miliardy, teda asi 15,5 milióna eur. Pozemky previedli na takzvaných hercov, ktorí mali falošné doklady totožnosti a na úradoch sa vydávali za majiteľov nehnuteľností. Ďalším krokom mal byť prevod nehnuteľností z tzv. hercov na spriaznené osoby.

Korunným svedkom bol päť ráz súdne trestaný Jozef D., pričom súd označil jeho výpoveď za nosnú a skonštatoval, že nebol tým, kto celý podvod zorganizoval. Pred súdom sa riešilo aj to, či bol Jozef D. príslušníkom Policajného zboru SR, ako sám tvrdil. „Súd dospel k záveru, že bol príslušníkom polície,“ skonštatoval predseda senátu.

Jozef D. bol pôvodne obvinený, avšak bol vylúčený na samostatné konanie, potom vypočutý ako svedok a nasledovalo prerušenie jeho trestného stíhania, keďže sa mal významne podieľať na odhalení trestnej činnosti.

(dnv)

Páčil sa vám článok?