Kamery vlani pomohli odhaliť skoro 3700 priestupkov

30.3.2013
0
Kamery vlani pomohli odhaliť skoro 3700 priestupkov - kamerovy_system2
Páčil sa vám článok?

Mestský kamerový systém za minulý rok pomohol odhaliť 3692 priestupkov a trestných činov. Tie súviseli najmä so statickou dopravou a dianím na peších zónach. Kamery ale upozornili aj na poškodenie áut, výtržníctvo, požívanie alkoholu na verejných priestranstvách, vlámania či ublíženia na zdraví.

Vyplýva to zo správy o plnení úloh mestskej polície za rok 2012. Policajti za polovicu z priestupkov vybrali pokuty vo výške viac než 29.500 eur, ostatné udalosti riešili napomenutím alebo oznámením príslušnému orgánu. Polícia však oproti predchádzajúcemu roku odhalila v roku 2012 prostredníctvom kamier o 25 percent menej prípadov. "Súviselo to s výskytom technických a prenosových problémov, pričom čoraz viac priestupcov pozná kamerami sledované miesta, ktorým sa vyhýbajú," vysvetľuje náčelníčka mestskej polície Zuzana Zajacová.

Minulý rok mala polícia v užívaní 48 kamier. Najviac v Starom Meste - 19, najmenej v Lamači, kde boli dve. V priebehu roka bola demontovaná dlhodobo nefunkčná kamera na Račianskom mýte a osadená nová kamera na Vajanského nábreží. Počas minuloročných vianočných sviatkov vandali dvakrát ukradli známy kilometrovník pod Michalskou bránou. Kamerový systém vtedy polícii nepomohol.

V minulom roku mestskí policajti podľa správy riešili celkovo takmer 100.000 udalostí, čo je o 3 percentá menej, ako v predchádzajúcom roku. Viac ako dve tretiny udalostí zistili v rámci vlastného výkonu služby. Zdrojom informácii bol tiež kamerový systém. Počet udalostí, ktoré Bratislavčania oznámili na telefonickú linku 159 či službukonajúcim policajtom na jednotlivé okrskové stanice mestskej polície, vzrástol oproti roku 2011 o 10 percent.

(TASR)

Páčil sa vám článok?