Vo väzbe sú bossovia všetkých bratislavských skupín

1.12.2011
0
Páčil sa vám článok?

V súčasnosti sa nachádzajú vo väzbách osoby, považované za bossov takmer všetkých najsilnejších skupín bratislavského podsvetia - sýkorovcov, jakšíkovcov či piťovcov. Osoby považované za blízke ďalším bratislavským skupinám - takáčovcov, suchánkovcov a ďalších menších skupiniek - sú buď na slobode, alebo stíhané za rozličné trestné činy. Pred pár rokmi bolo pre bratislavské podsvetie veľmi málo predstaviteľné, žeby sa takéto osoby ocitli za mrežami.

Vo väzbe je od konca marca Ladislav B., považovaný za jedného z troch posledných žijúcich bossov skupiny sýkorovcov. Ladislav B. a ďalšie osoby sú obvinené z trestného činu úkladnej vraždy v štádiu pokusu. Obvinil ich vyšetrovateľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK), následne ich do väzby zobral Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) a Najvyšší súd SR (NS) sťažnosť voči vzatiu do väzby zo strany obvinených zamietol.

Ladislav B. je po zavraždenom zakladateľovi skupiny Miroslavovi Sýkorovi a rovnako zavraždenom Petrovi Čongrádym považovaný za jedného z najvyššie postavených v rámci skupiny. Medzi obvinenými je spolu s ním aj ďalší vplyvný člen skupiny Viliam R., prezývaný Čierny Vilko.

Vo väzbe je aj Libor J., považovaný za jedného z najvplyvnejších osôb bratislavskej skupiny jakšíkovcov. Spolu s ďalšími osobami je obvinený z viacerých trestných činností, a to za vydieranie, majetkovú trestnú činnosť a za najzávažnejšiu činnosť - legalizáciu príjmov z trestnej činnosti. Do väzby ich zobrali dva nižšie okresné bratislavské súdy a následne odvolací Krajský súd v Bratislave v júni zamietol sťažnosti obvinených voči väzbe.

Skupinu zadržali príslušníci polície a ÚBOK 24. mája. Libor J. je podľa neoficiálnych informácií jeden z dvoch bratov, ktorí v 90. rokoch pracovali na polícii a neskoršie vlastnili sieť nočných, dnes už neexistujúcich barov, a mali aj iné podnikateľské aktivity. Spočiatku skupina operovala z bratislavskej Dúbravky a v minulosti čiastočne spolupracovala aj so zavraždeným údajným bratislavským bossom a podnikateľom Jozefom Svobodom. Meno Libora J. sa objavilo v takzvaných mafiánskych zoznamoch.

Vo väzbe sa najnovšie nachádza aj Juraj O. alias Piťo, alias Ušatý, ako aj ďalšie osoby považované za členov skupiny piťovcov. V prípade Juraja O., považovaného za bossa piťovcov, ide o obvinenie v kauze podpaľovania áut, konkrétne je, spolu s ďalšími osobami, obviňovaný z trestných činov poškodzovania cudzieho majetku a nedovoleného ozbrojovania. Do väzby ho zobral 17. novembra na návrh špeciálneho prokurátora Okresný súd v Trnave. V najbližších dňoch rozhodne odvolací Krajský súd v Trnave o sťažnosti obvineného voči väzbe.

Na Okresnom súde Bratislava 1 prebieha stále hlavné pojednávanie v kauze mafiánskych vrážd Petra Havasiho, prezývaného Havel, a Karola Patasyho v dvoch prípadoch únosov čínskych podnikateľov. Z týchto trestných činov sú obžalovaní Marián G. a Patrik V. a ďalšie dve osoby, ktoré mali blízko k skupine takáčovcom.

Vo väzbe sa v súčasnosti nachádza aj Ján Z. považovaný v minulosti za značne vplyvnú osobnosť bratislavského podsvetia. Stojí údajne na čele 17 obvinených z podvodných odpočtov DPH vo výške deväť miliónov eur. Mimo toho pred ôsmimi rokmi spolu s ďalšími šiestimi obvinenými, z ktorých sú dvaja bývalí policajní kukláči z Bratislavy, mali podnikateľa Róberta K. z východného Slovenska vylákať na obchodné stretnutie do Bratislavy. Na čerpacej stanici ho vraj prinútili nasadnúť do iného auta a oznámili mu, že mu berú jeho mercedes a dostáva pokutu milión korún za dlh, o ktorom vraj nevedel. Potom ho odviezli do lesa, kde sa mu vraj vyhrážali so zbraňou. Krajský súd v Bratislave v januári 2011 obžalovaných za to odsúdil na tresty od päť do 6,5 roka väzenia. O odvolaní bude rozhodovať NS SR. Jána Z. stíhali za ekonomickú trestnú činnosť aj na ŠTS v Pezinku. V júni ho odsúdili na tri roky za podvod a neoprávnené podnikanie v kauze Družstva vzájomnej pomoci, v ktorom sa stratili milióny. Jánovi Z. vtedy uložili súhrnný trest, pretože ho predtým nitriansky súd odsúdil za vyhrážanie sa istému podnikateľovi.

Na slobode sa v súčasnosti nachádzajú z najvplyvnejších mužov zo skupiny sýkorovcov Róbert L. s prezývkou Kýbel a František B. Posledný menovaný čelil na Okresnom súde Bratislava III obžalobe v známej kauze vydierania bývalej krčmy u Matúša.

Na slobode je aj jeden z najvplyvnejších mužov skupiny takáčovcov Ľubomír K., ktorého meno sa objavilo už na prvých takzvaných mafiánskych zoznamoch, ktoré unikli z polície. Na slobode je aj Marek O. považovaný za jednu z najvplyvnejších osôb z prostredia piťovcov. Jeho meno sa objavilo na oboch zoznamoch. Na slobode je z prostredia takáčovcov aj Ivo R., ktorý v minulosti prežil atentát na svoju osobu. V súčasnosti má však údajne v skupine menší vplyv.

(TASR)

Páčil sa vám článok?