Údajný šéf bytovej mafie tvrdí, že bol agent

19.10.2011
0
Páčil sa vám článok?

Hlavný organizátor podvodov s bytmi Jozef D. tvrdí, že je policajný agent kriminálneho spravodajstva a za podiel na trestnej činnosti v kauze bytovej mafie nie je trestne zodpovedný. Prvú časť svojej rozsiahlej výpovede začal dnes v procese na Okresnom súde Bratislava I prečítaním 40 strán pripravených poznámok.

Jozef D. povedal, že v roku 2006 dostal od vtedajšieho policajného viceprezidenta Jaroslava Spišiaka ponuku, aby pracoval pre políciu. Mal sa infiltrovať do zločineckej skupiny sýkorovcov a zbierať informácie o ekonomickej trestnej činnosti. Ponuku vraj prijal a po úspešnej spolupráci sa údajne v roku 2008 stal oficiálnym agentom polície. Mal sa správať ako člen podsvetia a tak aj konať. Vyhnúť sa musel iba niektorým trestným činom ako napríklad vražda. Do policajných databáz mal byť zaradený pod zmenenou identitou, dostal byt a plat. Po celý čas údajne komunikoval s vedením útvaru zvláštnych policajných činností. Medzitým sa už podľa Jozefa D. venovali podvodom s nehnuteľnosťami všetky zločinecké skupiny v Bratislave a zo zarobených peňazí financovali legálne podnikanie.

V januári 2009 bol Jozef D. veľmi prekvapený, keď ho zadržali kukláči a vzali do väzby. Domáhal sa prepustenia. Jeho spojka na polícii mu vraj odkazovala, aby s nikým nekomunikoval - ani s vyšetrovateľmi a prokurátormi - a prisľúbila mu pomoc. Keď však vo väzbe prežil osem mesiacov, kontaktoval dozorujúcu prokurátorku z Generálnej prokuratúry, aby jej všetko povedal. Tá však podľa neho vôbec nepripúšťala jeho prácu pre kriminálne spravodajstvo. Oficiálneho sa od neho dištancovalo aj vedenie ministerstva vnútra s vtedajším šéfom Robertom Kaliňákom. Jozef D. je presvedčený, že ho policajti použili pre svoj "experiment". "Nakreslili mi na chrbte terč pre podsvetie," povedal pred súdom.

Jozef D., ktorý je už 32 mesiacov vo väzbe, chce, aby sa prípad vrátil do prípravného konania. Žiadal súd, aby sa presvedčil, že spolupracoval s políciou, vypočul bývalého ministra a policajtov z Úradu boja proti korupcii a útvaru zvláštnych policajných činností.

Na Okresnom súde Bratislava I je v tejto kauze obžalovaných 14 ľudí, jeden z nich je na úteku. Podvody prebehli v rokoch 2004 až 2007. Nehnuteľnosti v miliónových hodnotách prevádzali nastrčené osoby - herci za niekoľko tisíc korún. Organizátori ich vybavili falošnými dokladmi totožnosti. Takzvaní herci sa potom vydávali za skutočných vlastníkov a podpisovali potrebné dokumenty. Podvodníkom sa takto podarilo získať nehnuteľnosti v bratislavských Rusovciach, byt v Senici či dom v centre Bratislavy. Jozef D. vystupuje aj v súvisiacej kauze na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v pozícii spolupracujúceho obvineného.

(TASR)

Páčil sa vám článok?