Bezdomovci prespávajú priamo v centre

22.9.2011
0
Bezdomovci prespávajú priamo v centre - Frantiskanske1
Páčil sa vám článok?

Priamo v centre mesta, v historickej a pešej zóne na Františkánskom námestí, prespávajú bezdomovci. Nespokojní obyvatelia sú zúfalí, s bezdomovcami si nevie poradiť mestská samospráva ani mestskí policajti.

Bezdomovci si už zvykli, že noci trávia v umelohmotných prístreškoch, ktoré boli v rámci projektu mestských zásahov Balik využívané na malé kultúrno-spoločenské akcie. Tie sú však v súčasnosti v útlme pre chýbajúce financie a bezdomovci rýchlo prišli na spôsob, ako prístrešky využiť... Mnohí z nich robia počas dňa neporiadok a špinu, často sú pod vplyvom alkoholu, žobrú pred kostolmi. Prikrývky a deky majú pritom ukryté pod prístreškami.

Nespokojní s týmto stavom sú najmä miestni obyvatelia, ktorí sa sťažujú na neustále obťažovanie často podgurážených, ale aj špinavých a páchnucich bezdomovcov. Nepríjemne sa musia cítiť aj zahraniční turisti a návštevníci hlavného mesta.

Podľa našich informácií sa pobyt bezdomovcov na Františkánskom námestí odrazil aj na chýbajúcich kovových roštoch pod niekoľkými stromami. Tie odtiaľ zmizli a je viac ako pravdepodobné, že skončili v nejakej zberni.

Mestská polícia sa problém bezdomovcov snaží riešiť tak, že ich budí a zapisuje si ich údaje. V tomto duchu nám napísali aj stanovisko z magistrátu, ktoré Františkánske námestie spravuje. Podľa mesta úlohou mestskej polície je zmravňovanie všetkých návštevníkov centra, ktorí rušia poriadok. Týka sa to tak Hlavného, ako aj Františkánskeho námestia.

„Mesto kladie najväčší dôraz na kultúrne akcie a koncerty na Hlavnom námestí a na iných priestranstvách, kde sa vďaka množstvu návštevníkov častejšie porušuje zákon zo strany inak motivovaných občanov," uviedol magistrát. Už aj preto treba bezdomovcov na námestí riešiť čo najskôr, možno aj odstránením prístreškov!

(rob)

Niektorí bezdomovci majú svoj domov na Františkánskom námestí.
FOTO - Slavo Polanský

Páčil sa vám článok?