Vylepovač môže dostať pokutu, len ak ho prichytia

8.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Lepenie rôznych propagačných letákov na verejné objekty v meste, vrátane zastávok a stĺpov, je v meste bežným javom. Napriek tomu, že ide o porušovanie predpisov, samosprávy sú proti týmto javom neraz bezmocné.

Na ďalší z prípadov porušovania verejného poriadku nás upozornil čitateľ Peter Bella z Ružinova. Upozorňuje napríklad, že od magistrátu a Bratislavského kultúrneho a informačného by mali obyvatelia očakávať iný prístup k dodržiavaniu všeobecne záväzného nariadenia o zákaze vylepovania informačných letákov na verejné zariadenia.

Poukazoval pritom aj na stovky vylepených plagátov informujúcich o kultúrnom podujatí na Devíne 27. a 28. augusta s tým, že organizátormi sú mesto, BKIS a sponzori. Ako dodal, plagáty boli na zastávkach MHD, na stĺpoch verejného osvetlenia, rozvodných a ističových skriniach a podobne.

Magistrát tvrdí, že čistotu a poriadok v zmysle nariadenia kontroluje mestská polícia. „Je však pravdou, že polícia môže nepovolené lepenie plagátov riešiť len v prípade, ak je občan priamo prichytený pri čine, teda, keď v danom čase a mieste lepí plagáty načierno," konštatuje. Podľa mesta nejde o jeho nezáujem o tento problém, ale o chýbajúcu právnu legislatívu, „ktorá by dávala predpoklad na dokázanie viny organizátorovi, teda na prvý pohľad objednávateľovi kampane, to znamená aj nepovoleného vylepovania."

Magistrát tvrdí, že v prípade koncertu na Devíne bolo mesto podporovateľom akcie, propagáciu však nerobilo. „Dosiaľ sme podnet proti tejto kampani nedostali, hlavného organizátora akcie určite upozorníme," uviedol magistrát. Nepovolené vylepovanie vonkajšej reklamy môže kontrolovať mestská časť aj cez inšpektorov verejného poriadku.

(rob)

Páčil sa vám článok?