Jakšíkovcov stíhajú za viacero trestných činností

15.6.2011
0
Páčil sa vám článok?

V prípade bratislavskej skupiny jakšíkovcov Libora J. osem osôb stíhajú za viacero trestných činností. A to za vydieranie, majetkovú trestnú činnosť a za najzávažnejšiu činnosť - legalizáciu príjmov z trestnej činnosti.

Uviedol dnes riaditeľ odboru osobitného určenia Generálnej prokuratúry (GP) SR Peter Šufliarsky. Zo stíhaných ôsmich osôb je sedem z Bratislavy a jedna zo Žiaru nad Hronom. Šesť z nich stíhajú väzobne. Celkovo trestnú činnosť páchali v rokoch 2006 - 2010.

Bratislavský Krajský súd (KS) zamietol v pondelok 13. júna sťažnosť troch obvinených zo skupiny takzvaných jakšíkovcov voči rozhodnutiu okresného súdu, ktorý ich vzal do väzby. Odvolací súd považuje podľa hovorcu KS Pavla Adamčiaka sťažnosť obvinených za bezdôvodnú. "Krajský súd v Bratislave 10. júna 2011 zamietol sťažnosť obvinených M.B., M.R. a M.V. proti vzatiu do väzby Okresným súdom Bratislava I," potvrdil v pondelok Adamčiak.

Vo väzbe tak zostávajú všetci šiesti obvinení, ktorých chcela mať prokuratúra vo väzbe, vrátane Libora J. Ten sa v minulosti objavil na takzvaných mafiánskych zoznamoch. Prvú trojicu zobral do väzby Okresný súd Bratislava V.

Bratislavské súdy vzali koncom mája do väzby šesť z ôsmich zadržaných členov skupiny takzvaných jakšíkovcov. Úrad boja proti organizovanej kriminalite vykonal 24. mája v skorých ranných hodinách v Bratislave akciu, počas ktorej zadržal osem osôb podozrivých z násilnej, majetkovej a ekonomickej trestnej činnosti. Policajti tiež zrealizovali niekoľko prehliadok, aj domových, za účelom zaistenia dôkazných materiálov. TASR o tom vtedy informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Andrea Dobiášová.

Libor J. je podľa nepotvrdených informácií, ktoré získala TASR, jeden z dvoch bratov, ktorí v 90. rokoch pracovali na polícii a neskoršie vlastnili sieť nočných, dnes už neexistujúcich barov, a mali aj iné podnikateľské aktivity. Spočiatku skupina operovala z bratislavskej Dúbravky a v minulosti čiastočne spolupracovala aj so zavraždeným údajným bratislavským bossom a podnikateľom Jozefom Svobodom.

(TASR)

Páčil sa vám článok?