Pri dvoch akciách policajti zadržali päť ľudí

3.12.2010
0
Páčil sa vám článok?

Policajti objasnili sériu ozbrojených lúpežných prepadnutí a dva prípady drogovej trestnej činnosti v bratislavskej Petržalke. Počas policajných akcií Šipka a Tulipán zadržali päť osôb vo veku 19 až 38 rokov.

Akcia Šipka odhalila lupičov vyčíňajúcich v Petržalke. Dvoch devätnásťročných mladíkov Romana O. a Petra K. a o rok staršieho Romana K. vyšetrovateľ obvinil z piatich lúpeží a poškodzovania cudzej veci. Trojlístok ich spáchal od februára do novembra. Pri domových prehliadok a prehliadkach nebytových priestorov na Furdekovej a Medveďovej ulici zaistili viacero vecí súvisiacich s lúpežnými prepadmi, ako pištoľ či mobilné telefóny. Mladíci lúpili hlavne v obchodoch, prepadli aj predavačku v novinovom stánku, zavítali aj do herne. Nie vždy sa im však podarilo dostať aj k peniazom. Obvinení sú stíhaní väzobne, v prípade dokázania viny im hrozí trest na sedem až 12 rokov. Pri vyšetrovaní sa zistilo, že mladíci majú na svedomí aj ďalšie trestné činy - vlámania do stánkov PNS, reštaurácií a do kancelárií.

Ako agentúru SITA informovala bratislavská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová, začiatkom februára na Mamateyovej ulici prepadli predavačku v novinovom stánku. Žena však aktivovala alarm a sirénu, páchatelia ušli. Koncom júna lúpili v hypermarkete na Blagoevovej ulici. Vzali peniaze, použité poukážky Tesco a stravné poukazy a spôsobili škodu za viac ako 1 300 eur. Koncom augusta lúpili v herni na Šustekovej ulici, tu ukradli bezpečnostnú schránku a plastové poháre s peniazmi. Škody sa vyšplhali na 380 eur, návštevníkovi herne spôsobili tržnú ranu na hlave. V polovici septembra lúpili v potravinách na Mlynarovičovej ulici, pri úteku odhodili pokladničnú kasu, v ktorej bolo vyše 370 eur. Následne prepadli supermarket na Haanovej ulici, z pokladne sa pokúsili zobrať zásuvku z pokladne s hotovosťou a stravnými lístkami, to sa im však nepodarilo. Pri odchode rozbili vchodové dvere.

Počas akcie Tulipán zaistili policajti na Furdekovej ulici zariadenie na výrobu pervitínu, váhu, plastovú striekačku s pervitínom a mobilné telefóny. Z drogovej trestnej činnosti obvinil 38-ročného Mariána P. z Bratislavy a z nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi formou účastníctva 34-ročnú Eriku P. Marián drogy, ktoré vyrábal ponúkal rôznym osobám na výmenu za iné drogy, ako je heroín a marihuana. Na základe rozhodnutia sudcu skončili vo väzbe a hrozí im trest štyri až desať rokov.

(sita)

Páčil sa vám článok?