Havária ukázala, že tresty za alkohol treba sprísniť

25.10.2010
0
Havária ukázala, že tresty za alkohol treba sprísniť - Pristavny1
Páčil sa vám článok?

Alfa a omega, ktorá v cestnej premávke stále platí, je sledovanie dopravných značiek a predvídavosť. Samozrejme, ak si človek sadá za volant triezvy a je vlastníkom vodičského oprávnenia, nemal by mať s tým problém. Horšie to je, ak sa do premávky dostane nezodpovedný živel bez vodičského oprávnenia a navyše pod vplyvom alkoholu.

V takom prípade neraz nepomôže na odvrátenie tragédie ani šoférska prax taxikára - ako to nasvedčuje tragická kolízia na Prístavnom moste v Bratislave, kde zbytočne vyhasol život pasažierky taxíka (34), pričom samotný taxikár sa ťažko zranil.

Vinník dopravnej kolízie, 22-ročný mladík Peter L. vo Fabii, po základnom ošetrení z nemocnice doslova utiekol a prihlásil sa až po niekoľkých dňoch s tvrdením, že si nič nepamätá.

Celé sa to zomlelo na Prístavnom moste v smere do Petržalky krátko pred pol štvrtou ráno. Mladík sa dostal do protismeru pravdepodobne v smere od Einsteinovej na Dolnozemskú, kde však ignoroval prikázaný smer jazdy vpravo a jednoducho odbočil doľava - teda do protismeru, kadiaľ sa dostal v protismere na Prístavný most a tam sa zrazil s taxikárovým Daewoom. S odbočením vľavo totiž opitý človek nemá žiadny problém, otázne je, kam chcel tadiaľ pokračovať.

Mohol ísť aj od Bosákovej popri Sosnovej, to je však oveľa dlhší úsek a táto alternatíva je málo pravdepodobná. Tam by prešiel v rozpore s prikázaným smerom jazdy, cez zebru i plnú čiaru, a tak by sa tiež dostal na Prístavný most. Od Dolnozemskej sa do protismeru na Prístavný most nemohol dostať, lebo mu v tom bránia prenosné dopravné značky na ceste. Ešte je tu možnosť, že odbočil z Kočánkovej ulice popri čerpacej stanici doľava na Prístavný most (avšak opäť za cenu ignorovania prikázaného smeru vpravo).

Prešli sme všetkými týmito úsekmi a zistili, že dopravné značenie je tu dostatočné - pre triezveho šoféra. Vinník trestuhodne ignoroval všetky predpisy i značenie na ceste. Jednoznačne teda príčinou tragickej nehody bolo nerešpektovanie pravidiel cestnej premávky v spojení s vplyvom alkoholu, čo zapríčinilo zhoršenú koordináciu vnímania.

Ako vybŕdnuť zo začarovaného kruhu, aby sa podobné tragédie neopakovali? Jednoznačne treba veľmi prísne trestať vinníkov takýchto nehôd za ignorantstvo, najmä s prihliadnutím na to, že vinník jazdil bez vodičského oprávnenia. Závažným spôsobom porušil dopravné predpisy a nerešpektoval dopravné značenie. Nezodpovedne jazdil pod vplyvom alkoholu a opilcovi sú úplne fuk nejaké predpisy - jednoducho pôjde, kadiaľ sa mu zachce.

Netreba teda strkať hlavu do piesku a tváriť sa, že nabudúce sa to už nestane. Táto nehoda totiž nie je ojedinelá, pred pár rokmi sa podobná stala pri Novom moste v Petržalke, kde opilec takisto vošiel do protismeru pri nájazde na most a rovnako tam zahynul človek. Nedávno sa ocitol v nesprávnom smere v tuneli Sitina deduško, ktorý takto prešiel 10 kilometrov, našťastie, sa to vtedy obišlo bez havárie.

Táto tragická dopravná nehoda len potvrdzuje nedôslednosť v postihovaní hazardérov na cestách. Alkohol za volantom by mal byť priťažujúcou okolnosťou, ktorá by mala sprísňovať trest na trojnásobok. Veď ako k tomu prídu nevinné obete (v poslednom prípade mladá žena), pričom vinník si žije ďalej a možno ani nechápe, akú tragédiu spôsobil.

Je najvyšší čas konať, aby sa maximálne zamedzilo vjazdu na diaľnicu v protismere. V Rakúsku majú pri nájazdoch na diaľnicu veľké žlté tabule s varovaním, že vodič ide do protismeru. Predovšetkým na menej prehľadných úsekoch by sa také dôrazné dopravné značenie malo zaviesť aj u nás. Všade sa nájdu indivíduá, ktoré nechápu, čo je správny smer jazdy. Tým ho treba zvlášť dôrazne pripomenúť.

Výrazné dopravné značenie predsa len odvráti niekoľko možných kolízií, a tým zachráni ľudské životy. Lebo úplne sa hazardnej jazde zabrániť nedá. Iba ak natiahnutím hrubej reťaze cez cestu alebo postavením betónového múrika na miestach, kde sa dá vojsť do protismeru. Na tomto konkrétnom mieste by však ani toto nepomohlo...

Ivan Václavík
FOTO - autor
Páčil sa vám článok?