Po útoku strelca 7 mŕtvych a 13 zranených

30.8.2010
0
Po útoku strelca 6 mŕtvych a 19 zranených - Devinska3
Páčil sa vám článok?

Dopoludňajšiu streľbu v bratislavskej Devínskej Novej Vsi neprežilo sedem ľudí. Pre agentúru SITA to potvrdila hovorkyňa Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Dominika Šulková. Išlo o štyri ženy a troch mužov, potvrdila Šulková. Dvanásť ľudí previezli do bratislavských nemocníc, dve osoby ošetrili na mieste.

Útok sa začal okolo desiatej, celkovo si vyžiadal 21 zranených vrátane trojročného dieťaťa, ktoré je mimo ohrozenia života. Osem zranených s prevažne strelnými poraneniami previezli do nemocníc po celej Bratislave.

Podľa očitých svedkov je na hlavnej ceste v Devínskej Novej Vsi rozstrieľané osobné auto Volkswagen. Policajti pravdepodobne zasahujú proti útočníkovi a vbiehajú do jedného z domov na sídlisku.

Zranených rozviezli záchranári do bratislavských nemocníc na Mickiewiczovej, Kramároch, Antolskej a do Ružinova. Podľa Šulkovej ide o strelné poranenia končatín a hrudníka, v jednom prípade išlo o prestrelené rameno. Podľa hovorkyne Hasičského a záchranného zboru SR Silvie Jančovičovej hasiči ošetrili v spolupráci so záchranármi jedno zranené dieťa. S matkou ho previezli na bratislavské Kramáre.

Počas streľby miestny úrad varoval ľudí prostredníctvom miestneho rozhlasu, aby sa radšej nepohybovali pri oknách a nechodili do blízkosti ulíc Jána Smreka, Pavla Horova a Štefana Králika. "Mali sme overenú informáciu z polície, tak sme varovali ľudí," uviedol pre agentúru SITA starosta Devínskej Novej Vsi Vladimír Mráz.

Ako informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Silvia Jančovičová, hasičov vyzvali prostredníctvom linky 112 na zdravotnícku výpomoc. Podľa miestnych obyvateľov streľba trvala dlhší čas pod balkónmi, pravdepodobne na ulici Jána Smreka. Na mieste zasahuje polícia, odmieta však médiám poskytovať bližšie informácie.

ňDopravný podnik Bratislava odklonil linky č. 20, 21 a 22 autobusovej mestskej hromadnej dopravy z bezpečnostných dôvodov. Požiadala o to polícia.

DOPLNENÉ (30.8.2010, 13:22): Podľa hovorkyne Univerzitnej Nemocnice v Bratislave Rút Geržovej sa na Kramároch nachádzajú traja zranení, jeden so strelným poranením hrudníka, jeden so strelným poranením hornej končatiny a jedna žena so strelným poranením hlavy a tváre, ktorá bola prevezená na kliniku ústnej, čeľustnej a tvárovej chirurgie v Ružinove. V Ružinove je jeden zranený s viacerými strelnými ranami v brušnej dutine. Na Mickiewiczovej sú dvaja pacienti so strelnými poraneniami a dvaja s poraneniami spôsobenými sklom. Dvaja zranení sú na Antolskej.

Podľa hovorkyne Hasičského a záchranného zboru SR Silvie Jančovičovej hasiči ošetrili v spolupráci so záchranármi jedno zranené dieťa. S matkou ho previezli na bratislavské Kramáre. Podľa hovorkyne Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave Dany Kamenickej bol na oddelenie urgentného príjmu prijatý 3-ročný chlapec. Pacient sa podľa nej momentálne podrobuje odborným vyšetreniam. "Je pri vedomí a bezprostredne je mimo ohrozenia života," povedala Kamenická.

Primátor hlavného mesta Andrej Ďurkovský vyjadril pozostalým obetí rannej streľby úprimnú sústrasť. Mesto je podľa hovorkyne primátora Beatrice Szabóovej pripravené k okamžitej súčinnosti v súvislosti s vyšetrovaním tohto brutálneho činu prostredníctvom Mestskej polície v Bratislave.

Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) a bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský sa modlí za obete a ranených dnešnej streľby v bratislavskej Devínskej Novej Vsi a tiež ich rodinných príslušníkov, aby ich Boh v tejto ťažkej chvíli posilnil. "K modlitbám vyzýva aj všetkých ostatných veriacich," povedal dnes pre agentúru SITA hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik.

Obete streľby boli príbuzní

AKTUALIZOVANÉ (30.8.2010, 15:15): Obete dopoludňajšej streľby v Devínskej Novej Vsi boli v rodinnom, respektíve príbuzenskom zväzku. Na dnešnom brífingu to povedal policajný prezident Jaroslav Spišiak. Podľa jeho slov prišli prvé policajné hliadky na miesto činu do dvoch minút od nahlásenia streľby v byte. V tom čase už páchateľ vychádzal z vchodu. Keď zbadal policajtov, začal strieľať na okoloidúcich. Ďalšie prichádzajúce hliadky muža obkolesili. "Počas úniku prešiel pár metrov a sústavne pálil na všetko, čo sa hýbalo," povedal Spišiak. V byte našla polícia mŕtvu päťčlennú rodinu, išlo o štyri ženy a jedného muža. Jedného príbuzného rodiny našli pri vchode do domu. Siedmym mŕtvym bol podľa Spišiaka páchateľ, ktorý spáchal samovraždu. Podľa polície strieľal asi 50-ročný muž zo samopalu vzor 58, mal pri sebe aj dve guľové zbrane a osem plných zásobníkov. Pri prvotnom zákroku zranil aj policajta, strelil ho do hlavy. Podľa ministra vnútra Daniela Lipšica je hospitalizovaných deväť osôb.

(sita)

Páčil sa vám článok?