V Bratislave sa opäť objavila ortuť

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Ďalšiu voľne prístupnú ortuť, tentoraz pri plote na Lieskovskej ceste pri Slovnafte, našiel minulý týždeň zamestnanec jednej firmy pri kosení trávy. V zatvorenej sedemdecilitrovej priesvitnej sklenej fľaši bolo asi pol litra ortuti.

Ortuť vážila asi 5 kilogramov a zaistili ju bratislavskí hasiči. Tekutina nespôsobila kontamináciu ľudí, ani okolia a hasiči ju odovzdali na obvodný úrad životného prostredia. Polícia začala trestné stíhanie pre prečin ohrozenia a poškodenia životného prostredia. Možnému páchateľovi hrozí trest väzenia až na tri roky.

Ortuť je toxickou látkou, ktorá je pre človeka nebezpečná pri dotyku s pokožkou alebo nadýchaní sa. Môže poškodiť obličky, pľúca a vyvolať kašeľ a dýchacie ťažkosti. Môže vytvárať koncentrácie jedovatých pár, musí sa okamžite zbierať a uzavrieť do vzduchotesnej a prachotesnej nádoby. Pripomeňme, že v apríli zasahoval bratislavský hasičský a záchranný útvar kvôli ortuti až 6-krát. Polícia koncom apríla obvinila dvoch mladíkov z ortuťových útokov na Nobelovom námestí a Zadunajskej ulici. S takým častým výskytom ortuti, aký bol počas aprílových dní tohto roku na verejných priestranstvách v Bratislave, sa hasiči za posledných 10 rokoch nestretli.

Páčil sa vám článok?