Mestskú políciu posilnilo 61 nováčikov

27.1.2010
0
Páčil sa vám článok?

O záujme pracovať v mestskej polícii, o nových posilách v jej radoch, ale aj o niektorých novinkách sme sa pozhovárali s náčelníčkou MsP Zuzanou ZAJACOVOU.

- V minulom roku si žiadosť o prijatie do bratislavskej mestskej polície podalo 521 uchádzačov, na výberové konania bolo pozvaných 199 a z nich prišlo 170. Na psychodiagnostické vyšetrenia potom postúpilo 127 záujemcov, z ktorých 33 na testoch neuspelo. Do kurzov odbornej prípravy nastúpilo celkove 80 uchádzačov, pre niektorých z nich sa kurz začína práve v týchto dňoch. Naše rady v minulom roku posilnilo celkove 61 nových kolegov.

Na ktorých úsekoch a kde budú noví policajti slúžiť?

- Najviac novoprijatých príslušníkov začalo pôsobiť v rámci Okrskovej stanice Nové Mesto, kam patrí aj Rača a Vajnory.

Je prijatie policajta rómskej národnosti prvým v histórii, alebo už nejakí u vás pracovali?

- V minulom roku, po úspešnom ukončení „policajnej školy“, naše rady posilnila kolegyňa, ktorá sa hlási k rómskej národnosti. Vedenie okrskovej stanice, kde pôsobí, bolo s jej výkonom služby spokojné, čo celkom prirodzene viedlo k jej postupu na pozíciu okrskárky. V súčasnosti pôsobí vo svojom okrsku v Rači.

Prečo dochádza v mestskej polícii k pomerne častej fluktuácii?

- Dôvody, prečo ľudia menia pracovné pozície, bývajú rôzne - lepšie pracovné ponuky, iné zamestnanie, zmena bydliska kvôli inému členovi rodiny a podobne.

Máte medzi sebou ľudí, ktorí pôsobia v mestskej polícii od jej vzniku?

- Sú tu kolegovia, ktorí stáli pri zrode tohto poriadkového útvaru, vtedy ako radoví príslušníci, dnes pôsobia na riadiacich funkciách.

Pripravujete v tomto roku nejaké novinky, prípadne čo považujete do budúcnosti za najdôležitejšiu úlohu v činnosti mestskej polície?

- Aj v tomto roku budeme postupne rozširovať okrskový systém mestskej polície, aby sme našich policajtov dostali aj do sídliskových častí hlavného mesta. V minulom roku sme zaviedli novinku - cyklistické hliadky v Petržalke. Osvedčili sa a v tomto roku doplníme štyroch našich petržalských cyklistov o ďalších kolegov.

Zhováral sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?