Ketamínový útočník zatiaľ polícii uniká

23.1.2010
0
Páčil sa vám článok?

V prípade ketamínového útočníka zatiaľ neprišlo k výraznému posunu. Polícia stále preveruje aj všetky informácie od občanov, ani jedna z nich zatiaľ neviedla k objasneniu týchto nezvyčajných prípadov.

Od polovice minuloročného augusta eviduje polícia štyri prípady, ktoré majú jeden spoločný prvok a to preukázanie ketamínu v tele obetí, informovala agentúru SITA bratislavská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová. Predmetom vyšetrovania je aj to, či ide o jedného alebo viacerých útočníkov. Obeťami boli tri mladé ženy, poslednou dokonca deväťročné dievča. Právna kvalifikácia týchto útokov je však odlišná.

Prípad z vlaňajšieho augusta, keď obeť našli v blízkosti zastávky MHD pod Novým Mostom, vyšetrujú ako lúpež. V októbri sa páchateľ, ktorý mladej žene neďaleko Hlavnej stanice zobral aj nohavičky, dopustil sexuálneho násilia. Aj tretí prípad sa odohral v blízkosti Hlavnej stanice, ten polícia rieši ako lúpež, posledný vyšetruje polícia ako obmedzovanie osobnej slobody. Akékoľvek informácie, ktoré by polícii mohli pomôcť pri vyšetrovaní, je možné oznámiť na linke 158, prípadne na ktoromkoľvek policajnom oddelení.

Od tohtoročného januára sa ketamín, ktorý používajú lekári napríklad na uspávanie, dostal do druhej skupiny omamných látok, novelu zákona v októbri schválil parlament. Držitelia povolenia, ktorí predávajú omamné a psychotropné látky, budú povinní každý príjem a výdaj zapísať do knihy omamných látok, ako aj viesť evidenciu dokladov. Knihu, ktorej náležitosti upraví všeobecný záväzný predpis ministerstva zdravotníctva, budú musieť uchovávať desať rokov od posledného zápisu. Ak sa zničí alebo dôjde k jej strate, držiteľ povolenia bude mať povinnosť oznámiť to farmaceutovi samosprávneho kraja.

Prvá správa o zneužívaní látky sa objavila v USA v roku 1971. Ketamín pri kombinácii s inými drogami spôsobuje halucinácie, dochádza k poruchám myslenia, vnímania, poruchám motorických funkcií a často zapríčiňuje stredne závažné dýchacie ťažkosti.

(sita)

Páčil sa vám článok?