Základnej škole na Bieloruskej ulici prekáža neďaleké spustošené trhovisko

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Nefunkčné trhovisko pri Základnej škole na Bieloruskej ulici je nielen nepekné, ale podľa predsedníčky rady školy Jitky Tóthovej aj ohrozuje - zatiaľ len - mravný vývin žiakov.

Vyplýva to z otvoreného listu, ktorý na podnety zamestnancov, rodičov, ale aj žiakov predsedníčka školskej rady poslala primátorovi Andrejovi Ďurkovskému. Starať sa o pozemok, jeho čistotu a bezpečnosť na ňom by bolo podľa listu možné veľmi jednoducho už tým, že by obecná polícia dôsledne plnila svoje základné úlohy a využívala zákonom umožnené oprávnenia. V liste sa tiež uvádza, že škola o pomoc prosila starostu Podunajských Biskupíc Ota Nevického, ten však informoval, že celý areál patrí do správy magistrátu. Bežne toto nechutné prostredie zapĺňajú skupinky vandalov a ďalších problémových osôb.

Prednosta Miestneho úradu v Podunajských Biskupiciach Andrej Bubeník potvrdil slová J. Tóthovej o stave areálu a vlastníckych vzťahoch k nemu. Uviedol, že mestská časť už rokovala s magistrátom o tom, že by opäť prevzala trhovisko do užívania. Spresnil tiež, že vlastnícke vzťahy k pozemkom, na ktorých trhovisko stojí, nie sú urovnané, zdevastované stánky sú v súkromnom vlastníctve, ich vlastníci sa však zdržujú na neznámom mieste.

Trhovisko kedysi založila práve mestská časť, nevysporiadanosť pozemkov však miestnemu úradu spôsobovala komplikácie, hovorí prednosta. Napriek tomu, že trhovisko nie je v správe obce, samospráva stánky uloží na prechodné miesto a neskôr prípadne zlikviduje - na náklady vlastníkov. Prednosta zároveň dal pokyn na vyčistenie trhoviska, malo by byť upratané do konca tohto týždňa.

Magistrát prevzal tento pozemok do svojej správy až v roku 2005, uvádza jeho hovorkyňa Eva Chudinová. Dodáva, že nájomné zmluvy na stánky uzavrela mestská časť ešte začiatkom deväťdesiatych rokov a účtovala si aj nájomné. Aby mohol magistrát dať veci do poriadku, potrebuje poznať zmluvné vzťahy, preto požiadal mestskú časť o snímku z katastrálnej mapy, ktorej zaslanie urgoval 1. marca tohto roku. Jej zaslanie je nevyhnutné na zistenie, či sa trhovisko nenachádza v tej časti pozemku, na ktorom je dvojité vlastníctvo, ako aj z dôvodu lokalizovania jednotlivých vlastníkov stánkov s cieľom uzatvorenia nájomných zmlúv.

Mesto dostalo od mestskej časti vlani zoznam nájomcov, ale ani na výzvu magistrátu mnohí z nich nezareagovali. E. Chudinová pripomína tiež, že „...Mestská časť Bratislava - Podunajské Biskupice má aj na základe Všeobecného záväzného nariadenia č. 2/2003 dostatočné kompetencie pri zabezpečovaní čistoty a poriadku na predmetnom trhovisku“. Tieto kompetencie umožňujú za znečistenie alebo neporiadok ukladať konkrétnym osobám pokuty. Podľa hovorcu mestskej polície Petra Plevu robia sa tu pravidelné kontroly a v pracovných dňoch, v rámci projektu Bezpečná cesta do školy, kontrolujú areál školy, ako aj areál trhoviska, ale nízke počty policajtov nedovolia strážiť lokalitu neprestajne. Mesto požiadalo mestskú políciu o zvýšenú pozornosť v tejto lokalite.

Páčil sa vám článok?