V pondelok večer otriasol Slovnaftom výbuch

13.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavským Slovnaftom otriasol v pondelok večer približne o 21.30 hodine silný výbuch, ku ktorému došlo po bezproblémovom spustení prevádzky polyetylénu.

Večer o 21.30 h v areáli Slovnaftu došlo na polyetylénovej jednotke č.7 k vzdušnej dekompenzácii, ktorú sprevádzal silný zvukový efekt podobný výbuchu. Podľa slov riaditeľky komunikácie skupiny Slovnaft Kristíny Félovej pre TASR, išlo o automatické odtlakovanie zariadenia. K takejto situácii dochádza, ako uviedla, v prípade, keď zariadenie vyhodnotí, že je v ňom vyšší tlak alebo vyššia teplota, ako by mala byť. Zariadenie cez bezpečnostné membrány vypustí prebytočný tlak. Ide o bezpečnostné opatrenie, pričom nedošlo ani k požiaru a ani k zraneniam.

Uvedená jednotka patrí do petrochemickej časti Slovnaftu a produkuje polyetylénové granule. Prevádzka je do nahradenia membrán odstavená. Félová zdôraznila, že vzdušná dekompenzácia v žiadnom prípade nesúvisí so situáciou v zásobovaní plynom.

Ako dodal hovorca spoločnosti Anton Molnár odtlakovanie zariadenia je sprevádzané zábleskom a následne zvukovou detonáciou. Zdôraznil, že k udalosti prišlo v Slovnaft Petrochemicals s.r.o., ktorá je dcérskou spoločnosťou Slovnaftu a nie je priamo súčasťou rafinérie. "Nemá to nič spoločné s rafinériou Slovnaft, kde sa vyrábajú motorové palivá. Jej prevádzka funguje bez problémov ďalej," vysvetlil. Pripomenul, že tento jav, ktorý je súčasťou bezpečnostno-technického opatrenia, sa zriedkavo vyskytne. "K žiadnej nehode neprišlo, obyvatelia nemusia mať obavy," poznamenal Molnár. Prevádzka polyetylénu sa spúšťala približne o 19.20 hodine.

Podľa vyjadrenia službukonajúceho z Hasičského a záchranného zboru mesta Bratislavy (HaZZ) pre TASR, nemuseli v prevádzke zasahovať. Výbuch bolo počuť aj v okrajových častiach Bratislavy, ako príkladom vo Vajnoroch. Obyvateľom blízkych častí, ako vo Vrakuni a v Podunajských Biskupiciach otriaslo na ich bytoch okná. Niektorí obyvatelia dokonca hlásia TASR poškodenie okien, či dokonca popraskané steny bytov. V rafinérii údajne došlo po explózii k materiálnym škodám.

AKTUALIZOVANÉ (13.1.2009, 9:40): Detonáciou v spoločnosti Slovnaft, ktorá zarezonovala Bratislavou v pondelok (12.1.) o pol desiatej večer, došlo k extrémnej odchýlke od technologických parametrov. Pre TASR to uviedol petrochemický inžinier a bývalý dlhoročný pracovník rafinérie Miroslav Mihálik.

"Vyzeralo to ako výbuch, ale bol to výbuch plánovaný, očakávaný, ku ktorému bolo zariadenie skonštruované tak, aby to umožňovalo," ozrejmil s tým, že detonácia bola vlastne uvoľnením tlaku v jednotke výroby polyetylénu, z ktorého sa vyrábajú vrecká či obaly. "Tento proces prebieha pri relatívne vysokých tlakoch a teplotách. Ak sa regulácia toho procesu nepodarí zvládnuť, teda ak dôjde k takej poruche, že začne prudko stúpať tlak a teplota v reaktore, tak jedným z bezpečnostných opatrení sú tzv. prietržné membrány, cez ktoré dôjde k uvoľneniu," pokračoval. Domnieva sa, že príčinou tejto udalosti mohla byť porucha v chladení alebo dávkovaní.

Podľa jeho odhadu v jednotke výroby polyetylénu pracuje na smene minimálne šesť až sedem ľudí. "Tí sú však, samozrejme, vo velíne, v miestnosti, kde sú prístroje snímajúce tieto záležitosti a nie sú bezprostredne pri zariadení," konštatoval Mihálik. Ohrozenie ich zdravia by teda muselo byť veľkou náhodou. "Samozrejme, oni urobili všetky kroky, aby tomu zabránili. Ak sa ale reakcia rozbehne tak prudko, na to sú v technologickom zariadení spomínané posledné bezpečnostné prvky, ktoré zvládnu 99 percent prípadov. Isté výkyvy dokáže regulačný systém zvládnuť. Teraz sa ukázalo, že sa to proste nezvládlo," vyhlásil inžinier s dôvetkom, že je ťažké určiť, či došlo k zlyhaniu ľudského faktora alebo k chybe merania regulácie.

Na margo podnetov od občanov, ktorým pondelková detonácia údajne rozbila okná, podotkol, že vie, ako ďaleko sú od výrobne polyetylénu prvé domy. "To sú rádovo kilometre. Pochybujem, že sa to mohlo stať," vyhlásil.

V súvislosti so zápachom, ktorý údajne explóziu sprevádzal, vysvetlil, že mohol byť slabý uhľovodíkový. "Niekomu to smrdí, nám ropárom to vonia, ale samotný etylén má veľmi slabý pachový prejav, ako keby ste si veľmi zľahka čuchli k benzínovým výparom. Absolútne to ale nie je jedovaté," uistil.

Posledný výbuch na polyetylénovej jednotke si Mihálik pamätá ešte ešte spred obdobia, kedy do Slovnaftu nastúpil, teda pred rokom 1973. "Nestáva sa to často, ale hovorím ešte raz, je to normálny posledný bezpečnostný prvok, ktorý tam je, keď všetko ostatné v rámci regulácie zlyhá. Našťastie sa to nechytilo, tak je to v poriadku," dodal Mihálik.

(tasr)

Páčil sa vám článok?