Vo Vajnoroch včera unikala nebezpečná látka

7.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

V bratislavských Vajnoroch je už po štvrtkovom úniku nebezpečnej chemickej látky z cisterny v areáli železničnej stanice všetko v poriadku. Obyvatelia môžu pokojne vetrať a vychádzať von.

Nočné merania výskytu nebezpečnej látky v ovzduší nepotvrdili, že by mohlo byť zdravie občanov nejako ohrozené. Ako uviedol dispečer Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Bratislave, nebezpečnú látku z poškodenej cisterny ešte v noci prečerpali do náhradnej cisterny. Následne prázdnu poškodenú cisternu odviezli preč, teraz ju čaká revízia. "Vo Vajnoroch teraz už nič nie je," dodal dispečer.

Únik nebezpečnej látky nahlásili vo štvrtok okolo 19:48 h, po približne dvoch hodinách sa podarilo jej únik zastaviť. Látka začala unikať z odtrhnutého horného ventilu cisterny v areáli železničnej stanice. Išlo o etylénoxid, čo je karcinogénna, mutagénna, toxická, horľavá a výbušná látka. Niekoľko ľudí previezli do nemocnice, troch ľudí evakuovali. Miestny rozhlas obyvateľov upozorňoval, aby neotvárali okná a nevychádzali von.

Na mieste zasahovalo okolo 50 hasičov, povolaná bola aj chemická jednotka zo záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách a pracovníci laboratória z Nitry. Zasadal krízový štáb, na mieste nehody bol aj minister vnútra Robert Kaliňák, primátor mesta Andrej Ďurkovský a starosta Vajnôr Ján Mrva.

(sita)

Páčil sa vám článok?