Pri oprave defektu okradli vodiča o 1,5 milióna

23.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Nepríjemnú skúsenosť so zlodejmi mal 46-ročný vodič Peugeota z Bratislavy. Neznámy páchateľ využil jeho nepozornosť pri oprave defektu v utorok na Vilovej ulici v bratislavskej Petržalke a z neuzamknutého auta mu zobral peňaženku so štyrmi tisíckami a aktovku s hotovosťou 1,5 milióna korún. Prípad policajti vyšetrujú.

Polícia upozorňuje vodičov, aby boli pri výmene poškodenej pneumatiky ostražití. Ako informovala bratislavská policajná hovorkyňa Alena Toševová, pri oprave defektu zlodeji využijú nepozornosť vodiča a vykradnú mu auto.

Bratislavskí policajti evidujú viacero takýchto prípadov. V okolí, kde vodič vymieňa poškodenú pneumatiku totiž môžu byť osoby, ktoré čakajú, kým vystúpi z auta, čo využijú na krádež. Preto je dôležité mať auto počas opravy zamknuté. V prípade, že vodič spozoruje podozrivé osoby, mal by ihneď kontaktovať políciu na linke 158.

Podľa Toševovej páchatelia takejto trestnej činnosti defekt na vozidle spôsobia sami na mieste, kde je vozidlo zaparkované. Nepozorovane ostrým predmetom poškodia pneumatiku auta, väčšinou ide o pravú zadnú. Potom sledujú vodiča až na miesto, kde začne pneumatiku vymieňať.

Pritom využijú jeho nepozornosť alebo mu dokonca ponúknu pomoc pri oprave, prípadne zámerne odvedú jeho pozornosť, napríklad predstierajú, že sú cudzinci a potrebujú poradiť. Z vozidla nepozorovane odcudzia peniaze, doklady a bankomatové karty, ktoré dokážu v krátkom čase zneužiť. Zameriavajú sa aj na notebooky, mobilné telefóny a iné veci ponechané v aute.

Obete si väčšinou vytipujú v blízkosti finančných inštitúcií, napríklad bánk, pri nákupných centrách a na čerpacích staniciach. Zameriavajú sa najmä na vodičov, ktorí sú vo vozidle sami a predpokladajú, že majú u seba viac peňazí.

(sita)

Páčil sa vám článok?