Vinník pádu lešenia ešte nie je známy

17.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Tragickým pádom lešenia pri dome na Ulici 29. augusta číslo 18, pri ktorom 16. mája zahynul jeden človek a štyria ďalší utrpeli ťažké zranenia, sa zaoberá vyšetrovateľ, ktorý ho kvalifikoval ako všeobecné ohrozenie.

Kovová konštrukcia, ktorá siahala do výšky štvrtého poschodia rekonštruovaného domu, spadla krátko po 11.15 hodine. Poškodené boli autá zaparkované v bezprostrednej blízkosti a padajúce lešenie strhlo trolejbusové vedenie. Ulica bola pre dopravu uzavretá až do večerných hodín. Na odstraňovaní následkov zrúteného lešenia a vyšetrovaní príčin sa podieľali členovia bratislavského Hasičského a záchranného zboru, policajti a zamestnanci Úradu bezpečnosti práce.

Podľa informácií polície pri tragédii zahynul 45-ročný Zoltán S. z Bratislavy, 43-ročný Peter H., takisto z Bratislavy, utrpel otras mozgu, zlomeniny rebier a mal odtrhnutý prsný sval. Ďalší Bratislavčan, 41-ročný Karol K., utrpel zlomeniny bedrového kĺbu, panvy a pomliaždenie hrudníka, 29-ročný Miroslav L. z Malých Levárov (okres Malacky) skončil s otrasom mozgu, zlomeninou chrbtice a lopatky, tržnými ranami a odreninami na tvári a 55-ročný Ladislav L. takisto utrpel zlomeninu chrbtice. Vo všetkých prípadoch ide o robotníkov, ktorí na lešení pracovali.

Pád lešenia pravdepodobne spôsobila jeho zlá konštrukcia, ale presnú príčinu určí až ďalšie vyšetrovanie. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia voči neznámemu páchateľovi.

Podľa informácií z ministerstva vnútra neznámy páchateľ spôsobil z nedbanlivosti všeobecné nebezpečenstvo a porušil povinnosť vyplývajúcu z jeho povolania. Svojím konaním spôsobil smrť a ťažkú ujmu na zdraví viacerým osobám. Nedostatočne technicky zabezpečil realizáciu výstavby vstavaného rúrkového lešenia a to sa pravdepodobne v dôsledku vlastnej hmotnosti a okolitých otrasov zrútilo. Do konania bol pribratý znalec z odboru stavebníctva a k prípadu zaujme stanovisko aj Inšpektorát bezpečnosti práce.

Zrútené lešenie poškodilo Škodu Felícia, škodu stanovili na 50-tisíc korún. Škody dopravného podniku na trolejovom vedení a magistrátu na verejnom osvetlení zatiaľ nevyčíslili. Na budove bolo poškodených sedemnásť sklenených výplní, vzduchotechnické zariadenie a murivo budovy. Spoločnosť ACSS, ktorá si práce objednala, vzniknuté škody zatiaľ nevyčíslila.

(lau)

Jeden mŕtvy a štyria zranení - taká je bilancia pádu lešenia na Ulici 29. augusta.
Foto - TASR

Páčil sa vám článok?