Psy sa nebudú môcť pohybovať bez vôdzky

11.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava - Staré Mesto 24. júna prijali všeobecne záväzné nariadenie o niektorých podmienkach držania psov na území tejto mestskej časti.

Podľa neho bude voľný pohyb psa (bez vôdzky) zakázaný na verejných priestranstvách na celom území mestskej časti. Výnimkou budú miesta označené značkou, ktoré určí starosta. Úplne zakázaný bude vstup so psom na miesta, ako sú detské ihriská a pieskoviská, areály školských a predškolských zariadení, areály športovísk a štadióny prístupné verejnosti a areály zdravotníckych zariadení. Držiteľ psa alebo ten, kto psa vedie, bude povinný mať pri sebe vhodnú pomôcku na odstránenie psích výkalov, ktoré bude povinný bezodkladne odstrániť a uložiť na určené miesto.

Všeobecne záväzné nariadenie, ktoré nadobudne účinnosť 1. septembra, upravuje aj evidenciu psov. Evidenciu vedie a evidenčné známky bude vydávať Miestny úrad Bratislava - Staré Mesto. Každý držiteľ psa si na miestnom úrade vyzdvihne tlačivo, v ktorom uvedie požadované údaje o sebe i o držanom psovi.

Evidenčné známky bude miestny úrad vydávať bezplatne. Všeobecne záväzné nariadenie rozlišuje aj osobitnú kategóriu nebezpečných psov, ktorých definuje ako psov, ktorí pohrýzli alebo poranili človeka bez toho, aby boli sami napadnutí alebo vyprovokovaním, ak sa nepoužili v nutnej obrane alebo krajnej núdzi. Nebezpečné psy budú mať aj osobitné evidenčné známky.

Za porušenie nariadenia budú sankcie. Ak ten, kto psa vedie, nesplní povinnosť preukázať kontrolnému orgánu evidenčnou známkou totožnosť psa, alebo ho nechá pohybovať sa voľne mimo miest na to vyhradených, alebo vstúpi so psom na miesta, kde je vstup so psom zakázaný, bude mu uložená pokuta vo výške do 500 korún.

Až 5000-korunovú pokutu bude možné uložiť tomu, kto nesplní evidenčnú povinnosť, alebo nenahlási v stanovenej lehote odcudzenie, stratu alebo zničenie evidenčnej známky. Rovnaká sankcia hrozí aj držiteľovi psa, ktorý neoznámi mestskej časti, že pes pohrýzol človeka bez toho, aby bol sám napadnutý alebo vyprovokovaný, ak sa nepoužil v nutnej obrane alebo v krajnej núdzi, a nevráti mestskej časti evidenčnú známku psa (mestská časť mu namiesto nej vydá evidenčnú známku nebezpečného psa).

Taká istá pokuta môže byť uložená aj držiteľovi psa, ktorý nezabráni, aby pes útočil alebo iným spôsobom ohrozoval ľudí alebo zvieratá, ako aj držiteľovi psa, ktorý neoznámi svoje meno, priezvisko a adresu osobe, ktorú pes pohrýzol.

(juh)
Páčil sa vám článok?