Nový most sčasti očistili od grafitov a ošetrili protigrafitovým náterom

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

V uplynulých dňoch sa skončilo šesťtýždňové čistenie západnej lávky pre peších na jednej strane Nového mosta od grafitov a iných nežiaducich nečistôt. Lávku zároveň ošetrili antigrafitovým náterom.

Mesto považovalo tento priestor za jeden z najznečistenejších a zároveň za mimoriadne frekventované miesto, preto sa rozhodlo začať s čistením práve v tejto lokalite. V prvej etape čistenia mosta sa práce zamerali na stranu v smere od Karlovej Vsi a na nástupné rampy na Nový most. Celkovo ide o plochu asi 3700 štvorcových metrov, za čo magistrát zaplatí 3,7 milióna korún. Na túto akciu z vlastnej iniciatívy prispeje aj veľvyslanectvo USA čiastkou 10-tisíc amerických dolárov (v prepočte asi 300-tisíc korún).

Dodávateľom prác je spoločnosť Axiom Real Slovensko, ktorá sa stala víťazom verejnej súťaže na dodávku týchto prác. Súťaž magistrát vypísal začiatkom roka 2005. Okrem vyčistenia mosta od nečistôt, malieb či nápisov spoločnosť ošetrila celú plochu antigrafitovým náterom, ktorý by mal zabezpečiť následné komfortné čistenie akýchkoľvek ďalších grafitov.

Keďže spoločnosť ARS vyhrala verejnú súťaž na realizáciu týchto prác pre hlavné mesto do výšky 8 miliónov korún, bude zabezpečovať práce na čistení ďalších plôch do tejto sumy. Potom mesto musí vypísať ďalšiu súťaž na dodávateľa. Budú to predovšetkým cestné objekty, podchody a podobne. Ďalším objektom bude podchod na Staromestskej ulici (Staromestská - Kozia). Práce bude mesto financovať zo svojho rozpočtu..

V prvej etape sa mesto rozhodlo očistiť len jednu stranu mosta aj preto, aby si overilo reakciu verejnosti, ale aj správanie tých, ktorí znečisťujú verejné priestranstvá grafitovými výtvormi a aby vedelo zvážiť ďalší postup pri odstraňovaní grafitov. Mesto bude očakávať reakciu aj na novelu trestného zákona, keďže od 1. júla pribudne nová skutková podstata trestného činu, a to trestný čin poškodzovania cudzej veci jej pomaľovaním, postriekaním či popísaním farbou alebo inou látkou.

Páčil sa vám článok?