FOTO Mesto investuje státisíce do zanedbaných lokalít: Ako sa vám páči výsledok?

4.6.2022
0

Zdroj: FB Bratislava - hlavné mesto SR/Marek Velček

Páčil sa vám článok?

Metropolitný inštitút Bratislavy spolu s magistrátom v posledných týždňoch prekvapujú ďalším a ďalším projektom „živého miesta“, na ktoré chcú premeniť zanedbanú, nevyužívanú lokalitu. Na niekoľkých príkladoch sme porovnali návrh na vizualizácii s realitou po revitalizácii daných miest. Náklady, ak prirátame aj DPH, presahujú milión eur.

Všetky vybrané lokality sú súčasťou programu obnovy verejných priestorov Živé miesta, ktorého cieľom je modernizovať a zlepšovať dlhodobo zanedbané verejné priestory v našom meste. „Z programu Živé miesta je aktuálne ukončených, rozpracovaných alebo navrhovaných vyše 40 projektov, ktoré majú dohromady 243 563 m² a pokrývajú väčšinu mestských častí. Medzi dokončenými projektmi je napríklad obľúbená pozorovateľňa zvierat Vydrica, turistický areál Malý Slavín, verejný priestor na rohu Karadžičovej a Krížnej ulice či pobytové schody na Železnej studničke,“ uviedla pre banoviny.sk Annamária Ondrejková z Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB).

My sme sa pozreli na tri ďalšie realizované lokality – pred Novou tržnicou, kde mesto pred rokom vysadilo päť vysokých platanov, na Hodžovo námestie s mobilnými kvetináčmi, aj na multifunkčný park v Karlovej Vsi, ktorý vznikol na nevyužívanom priestore a otvorili ho minulý mesiac. Vizualizácie zvyknú byť krajšie ako realita - pozrite si teda, ako to dopadlo. Ak vás zaujíma, v akom stave je konkrétny projekt z programu Živé miesta – či v príprave, realizácii, alebo je už dokončený, kliknite na stránku https://mib.sk/projekty.

Pri Novej tržnici zelenšie aj hlučnejšie
Pobyt pri Novej tržnici na Trnavskom mýte býval počas horúceho leta neznesiteľný. Chýbal tieň, takže ten, kto nemusel čakať na MHD, radšej sa odtiaľto rýchlo vzdialil.

Zdroj: Matúš Husár

Takto dnes vyzerá priestor pred Novou tržnicou...

Zdroj: Magistrát

​... a takto na vizualizácii Metropolitného inštitútu.

Dnes je pred tržnicou príjemné tienisté miesto s kvalitnou dlažbou, novými lavičkami, a najmä piatimi veľkými platanmi, ktorým sa, ako vidieť, darí dobre. Čo však mnohých Bratislavčanov neteší, sú skupinky hlučných ľudí, ktorí tu najmä večer popíjajú alkohol a robia neporiadok, niektorí dokonca obťažujú okoloidúcich.
Celkové náklady: 132 900 € bez DPH
• suma za platany bola 37 500 € bez DPH

• objednávka na realizáciu kladenia prekoreniteľných buniek, výplň substrátom, inštalácia závlahového a vetracieho systému, nákup, dovoz a výsadba stromov predstavovala 95 400 € bez DPH

Hodžovo námestie – provizórium na viac rokov

Na námestí pred Prezidentským palácom mesto ešte v marci umiestnilo mobilné kvetináče so stromami, robotníci upravili aj rozbitú dlažbu. Magistrát sa rozhodol pre takéto dočasné úpravy, keďže stav tohto verejného priestoru vyhodnotil ako neudržateľný, a príprava a následná realizácia komplexnej obnovy potrvajú roky.

Zdroj: Matúš Husár

​Hodžovo námestie v týchto dňoch, po dočasnej úprave...

Zdroj: vizualizácia MIB

​... a Hodžovo námestie na vizualizácii

Pôvodné kvetináče boli v havarijnom stave, zeleň v nich nemala priestor na kvalitný rast, pričom ich oprava alebo výroba replík by bola podľa mesta mimoriadne finančne náročná. Nové stromy v mobilných nádobách poskytujú zatiaľ len skromný tieň. Členovia OZ Hrad Slavín tiež upozorňujú, že sa odstránilo 550 m²zelene, no namiesto 90 kvetináčov je na námestí len 65 kvetináčov s výmerou 204 m².

Náklady na provizórnu úpravu Hodžovho námestia (mimo opravy a modernizácie fontány) neboli malé, presiahli sumu 300-tisíc eur - napríklad na nové ihrisko na Pečnianskej ulici v Petržalke vyčlenila samospráva 55-tisíc eur. Podľa mesta je však toto riešenie ekonomické, pretože mobilné kvetináče so stromami možno po komplexnej revitalizácii presunúť do inej lokality, čiže ich hodnota sa opakovane využije.

Celkové náklady: 310 008 € bez DPH

• demontáž betónových obrúb, komplexné prípravné práce od odstránenie zelene, odvoz zeminy, upratanie plochy námestia a oprava dlažby a odhalených prepadoch stáli približne 93 290 eur bez DPH

• sadovnícke práce - dovoz a výsadby nádob, zemina, presun nádob, kvetináče a všetky dreviny s podsadbou vyšli približne 216 718 eur bez DPH

Multifunkčný park pre deti i seniorov

Na začiatku Karloveskej ulice oproti kostolu sv. Michala začiatkom mája pribudol nový multifunkčný park. Nájdete tu skatepark, bežeckú dráhu, fitness preliezačky, detské ihrisko, tribúnu na pozorovanie okolia, ale tiež relaxačnú zónu s lavičkami a množstvom zelene.

Zdroj: Matej Štrbák

​Nový multifunkčný park v Karlovej Vsi - samozrejme, stromy potrebujú čas, kým dorastú.

Zdroj: vizualizácia MIB

​Multifunkčný park v Karlovej Vsi na vizualizácii

Celý priestor skrášľuje 37 sakúr, ktoré venovalo Veľvyslanectvo Japonska v Slovenskej republike. Pozemok vedľa obnovenej Karloveskej radiály bol v minulosti bez využitia, dnes tu býva plno - radi sem chodia nielen rodičia s deťmi či mládež, ale aj starší ľudia. Samozrejme, vysadené stromy potrebujú čas, kým vyrastú...

Celkové náklady:  470 000 € s DPH (suma na výstavbu celého parku z rozpočtu mesta)

(ac)

Páčil sa vám článok?